A szaruhártya betegségei


A szaruhártya a szem erős külső burkának elülső centrális része, teljesen átlátszó. Kitüntetett szerepe van abban, hogy a szembe érkező fénysugarak az éleslátás helyére érkezzenek. Mivel felszíne alatt rengeteg érzőideg van, sérülései, gyulladásai többnyire nagy fájdalommal járnak.

A szaruhártya gyulladásai leginkább fertőzés következtében alakulnak ki. A leggyakoribb a baktériumok és a herpesz által okozott gyulladás. A szaruhártya gyulladása társulhat azonban autoimmun betegségekhez is, továbbá lehet súlyos szárazszeműség következménye is. Szemszúrás, fájdalom, fényérzékenység, és gyakran látásromlás a jellemző tünetekek. Kezelésük többnyire szemcseppekkel történik.

A szaruhártya öröklődő betegségei általában kétoldaliak, járhatnak fokozatos látásromlással és/vagy erős szemszúrással, könnyezéssel. Fialtal felnőtt korban fejlődik ki a keratokónusz, amikor a szaruhártya erősen előredomborodik, felszíne szabálytalan lesz. A látás ilyenkor a szemüveggel, kontaktlencsével korrigáljuk, de előrehaladott esetekben műtétre is szükség lehet. A Fuchs disztrófia lényege a szaruhártya vizenyőssé válása, mely az átlátszóságot jelentősen csökkenti, előrehaladott esetben felszínén hólyagok keletkeznek. Kezdeti stádiumban szemcseppekkel, később szaruhártya-átültetéssel gyógyítjuk.