Bifokális szemüveglencsék

bifokális lencsék

PREMIUM VISION SZEMÉSZET ÉS OPTIKA

Bifokális lencsék

A bifokális lencsék tulajdonképpen két eltérő dioptriát tartalmaznak egyazon lencsén. Mintha két lencséből lennének összeállítva. Ennek az a célja, hogy kényelmesebbé téve életünket ne kelljen a távolra és a közelre látó szemüvegeinket folyton cserélgetni. Hiszen ezzel a lencsével mindkét távolságra jól láthatunk.

A bifokális lencse felső részén lesz majd az a dioptria, mely a távolba látást teszi tökéletessé, alul pedig az olvasáshoz és egyéb közelre tekintéssel kapcsolatos tevékenységekhez megfelelő dioptriát alakítják ki. Utóbbit éles körvonal veszi majd körül, így a két, egymástól eltérő dioptriájú terület jól megfigyelhető a szemüveglencsén belül.

A bifokális lencséket kedvező áruk miatt választják

A két, egymástól eltérő jól megfigyelhető dioptria terület okozza a bifokális lencsék hátrányát, hiszen ez a látható választóvonal zavaró és kényelmetlen is lehet használat közben, ráadásul sok esetben öregítheti is viselőjét. Ennek ellenére vannak olyan esetek, amikor a legjobb megoldást mégiscsak a bifokális szemüveglencsék jelentik. Ez lehet az árkategória miatt, a látáshiba típusától is függhet, és természetesen a felhasználási terület sem mindegy.

A bifokális lencséket egyre jobban felváltják az úgynevezett progresszív – multifokális lencsék, melyek sokkal modernebb technológiát alkalmazva már egy új lehetőséget nyújtanak a mindennapi szemüveghasználathoz.

Bifokális lencsék múanyag vagy üveg kivitelben

A bifokális lencsék készülhetnek üveg és műanyag alapanyagból, és kérhetjük őket akár fényre sötétedő kivitelben is. Felületkeményítéssel és tükröződésmentesítő réteggel még tökéletesebb lesz a végeredmény.

A ZEISS választékában fellelhető még az úgynevezett trifokális lencse is, melynél az alsó, vagyis olvasó terület egy felső keskeny sávjában köztes dioptriát alakítanak ki, ami éles látást biztosít a köztes távolságokra, például munka közben.

Bifokális lencsetípusok

Több variáció is létezik a bifokális lencsék kialakítására, így fontos megjegyeznünk, hogy az egyes típusoknál az olvasó rész alakja és mérete különbözhet.

  • Kör alakú olvasó rész: ebben az esetben általában 22, 25, vagy 28mm átmérőjű kör alakban alakítják ki az olvasó területet. Ennek előnye, hogy a választóvonal nem annyira feltűnő, viszont némi hátrányt jelent, hogy a felső részén a legkeskenyebb, így itt szűkebb látóteret biztosít.
  • Egyenes pajzsformájú olvasó rész: ennél a típusnál 28, vagy 35mm széles pajzsformában lesz az olvasó dioptria. Nagy előnye, hogy az olvasó rész a felső területén a legszélesebb, így kényelmesen nagy, széles látóteret biztosít. Hátránya viszont, hogy a választóvonal sokkal határozottabb, ezért feltűnőbb is.
  • Ívelt pajzsformájú olvasó rész: itt 28, vagy 35mm széles, és ívelt a pajzsforma. Ez a típus a két másik verzió előnyeit ötvözi. Ugyanis széles az olvasó rész felső területe, tehát nagyobb látóteret biztosít, ugyanakkor az ívelt választóvonal sokkal kevésbé zavaró, mint az egyenes.

Bifokális szemüveg készítés és szemvizsgálat

Premium Vision Optika

A bifokális szemüveg készítéshez, vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen online időpontot optikánkba.