Érintésmentes, vagyis non-contact vizsgálat tonométerrel

A Szemnyomás mérés non-contact tonométer segítségével, mely teljesen fájdalommentes. A vizsgálat alatt szemünket nem érinti a műszer. A szemnyomás megnövekedése tehető felelőssé a legtöbb esetben a zöldhályog, vagyis a glaukóma kialakulásáért. Ezen felül több kellemetlenséget is okozhat, de sokszor nem is sejtjük, hogy például fejfájásunk mögött is ez állhat. A szem belnyomását több esetben is célszerű ellenőrizni.

Mi az a szemnyomás és miért kell vele foglalkozni?

A szemünk szöveteinek anyagcseréjét a normál szemnyomás biztosítja. Ezt pedig a csarnokvíz egyensúlya tartja fenn, mely folyamatosan termelődik, majd elvezetődik. Amennyiben valamilyen probléma lép fel ebben a folyamatban, akkor a szemnyomás megváltozik. Ez viszont szemünk működésére, így látásunkra is igencsak nagy veszélyeket jelenthet.

A magas szemnyomás akár olyan komoly betegségre is utalhat, mint például a cukorbetegség, vagy más endokrin probléma, de ide kell sorolni a magas vérnyomást, illetve az érszűkület lehetőségét is. Éppen ezért javasolt utánajárni, mi okozhatja a szemnyomás megváltozását.

Mindezeken túl a magas szemnyomás eredményezhet homályos látást, színes gyűrűket láthatunk a fények körül miatta, valamint fájdalmat is okozhat a szemben. Ezen felül a periférikus látás elvesztéséhez, látáskárosodáshoz, látótérkieséshez is vezethet, mely mind a zöldhályog kialakulásakor jelentkezik.

Milyen tényezők befolyásolhatják a szemnyomást?

Az imént említett betegségek mellett magas szemnyomást idézhet elő, ha szemgyulladásunk van, vagy korábban átestünk valamilyen szemműtéten, illetve szemsérülést szenvedtünk. Ugyancsak állhat a háttérben nagyfokú rövidlátás, de felléphet ez a kellemetlenség valamilyen gyógyszeres kezelés – például hosszan elhúzódó szteroidos terápia – mellékhatásaként is. A sok stressz, a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás is felelőssé tehető sajnos a magasabb szemnyomás kialakulásáért. Alacsonyabb szemnyomást eredményezhet valamilyen fertőzés, de kiszáradás következtében is jelentkezhet. Ugyancsak ezt az állapotot idézheti elő, amikor valaki túlságosan hosszú ideid tartózkodik a napon.

Mindemellett azzal is tisztában kell lennünk, hogy szemnyomásunk folyamatosan ingadozik. Ennek mértéke függ a saját cukoranyagcserénktől, de az olyan környezeti tényezőktől is, mint például a napsütés. Ezen felül befolyásolhatja a testmozgás is. Mindez természetesen csak átmenetileg – percekig vagy napokig – van hatással szemünk belnyomására, látásbéli problémát nem eredményez.

Mikor javasolt a szemnyomás mérés?

Mivel 40 éves kor felett nagyobb számban fordulhatnak elő szemeinket érintő problémák, így a megelőzés, illetve a szembetegségek korai felismerésének érdekében ajánlott rendszeres szűrővizsgálatokra járni. Többek között szemnyomás vizsgálatot is érdemes elvégeztetni. Még inkább szükséges lehet mindez akkor, ha valaki magas vérnyomással küzd, illetve akkor is, ha közellátó. Amennyiben magas szemnyomást mértek már nálunk, akkor rendszeresen ellenőrizni kell a szemek nyomását. Ugyancsak ajánlott ez a vizsgálat azoknál, akiknél a családban előfordult már zöldhályog kialakulása, melyért rendszerint a magas szemnyomás tehető felelőssé, illetve mindenkinél, aki a fentebb említett rizikócsoportok bármelyikébe beletartozik.

A szemnyomás mérésének menete

A Premium Vison szemészetnél a szemnyomás mérése non-contact tonométer segítségével zajlik. A teljesen fájdalommentes vizsgálat alatt a szemeinket nem érinti a műszer, így érzéstelenítő alkalmazására sincs szükség.

A vizsgálat során egy pillanatra levegőt fújnak a szemre, melynek segítségével ellenőrizhető a szemnyomás mértéke. Ezen belül mérik azt az erőt is, mely szükséges a szaruhártya egységnyi felületének benyomásához. Mindezen adatok segítségével világossá válik, hogy a szembelnyomás mutat-e bármilyen eltérést a normálistól. A lehető legjobb eredmények érdekében lehetséges, hogy a vizsgálatot többször is el kell végezni, majd az így kapott adatok átlaga lesz a mérvadó.

Mi a teendő, ha nem jók az értékek?

Mivel a szemnyomás normál mértékét csak hozzávetőlegesen lehet megadni, inkább egyénfüggő, hogy mi számít már kóros eltérésnek. Ennek kiderítéséhez viszont további vizsgálatok is szükségesek lehetnek – mint például szemfenékvizsgálat, látótér vizsgálat, vagy OCT vizsgálat -, hogy pontos legyen az összkép. Amennyiben a páciensnél mért szemnyomás látható problémákat okoz, illetve halmozottan kockázati csoportba tartozik, akkor az esetlegesen fellépő szemnyomásbeli különbségeket célzott kezeléssel lehet helyre billenteni. Ilyen például a szemnyomást csökkentő terápia, melynek segítségével lelassíthatók a káros folyamatok, vagy akár meg is állíthatók, amennyiben időben kiderül a probléma.

Szemnyomás mérése

Premium Vision Optika

A szemnyomás vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.