Rövidlátás

A rövidlátás nagyon gyakori szemprobléma

Rövidlátás esetén a szem törőereje fokozott – például túlságosan domború szemlencse esetén, – vagy, ha a szemtengely a normálisnál hosszabb, akkor a szaruhártyán keresztül szembe érkező fény a látóhártya előtt alkot éles képet. Ilyenkor beszélünk rövidlátásról, ami egy nagyon gyakori szembetegség.

rövidlátás

Mi okozhatja és miért van egyre több rövidlátó?

A rövidlátás sokszor genetikai eredetű lehet. Ugyanis rövidlátó szülők esetében elég nagy a valószínűsége annak, hogy gyermekeik szintén rövidlátók lesznek.

Ezen felül életmódunk és szokásaink megváltozása is hatalmas terhet ró a szemeinkre: míg régen sokkal több időt töltöttünk a szabadban, addig ma már inkább a benti tevékenységek teszik ki napjaink fő részét, sajnos a gyermekek körében is. Míg a természetes fény és a kültéri tevékenységeket jellemző, szinte folyamatosan távolba nézés segítené a szemek egészséges állapotának fenntartását, addig a benti foglalatosságok és mesterséges fények pont az ellenkezőjét teszik – gondoljunk itt a véget nem érő kütyüzésekre például.

A rövidlátás tünetei

Rövidlátás esetén a közeli tárgyakat és személyeket élesen látjuk, a távolikat azonban már nem. Ilyenkor a messzebb lévő dolgok képe nem a megfelelő helyre vetül, hanem a retina elé.

Ha sokszor hunyorgunk ahhoz, hogy jobban lássunk valamit a távolban, esetleg vezetés közben lett egyre nagyobb kihívás a közlekedési táblák leolvasása vagy, ha nem látjuk a buszok számozását, akkor elég nagy az esélye, hogy rövidlátás keseríti meg életünket.

Mit lehet tenni?

Egy egyszerű vizsgálattal ki lehet deríteni, hogy valóban rövidlátással van-e dolgunk. Amennyiben igen, akkor egy szép, igényeinknek megfelelő szemüveggel, vagy éppen egy könnyű kontaktlencsével orvosolható is a probléma.

Ezen felül szóba jöhet még lézeres terápia, ami a köztudatban lézeres szemműtét elnevezéssel fut, ilyen a PRK, LASIK, FEMTO. Ahhoz, hogy alkalmas – e a szem ezen terápiák elvégzésére, különböző vizsgálatok szükségesek. A vizsgálatokat a beavatkozást végző klinika végzi, abban az esetben, ha a dioptria már minimum 3 éve változatlan. A legalkalmasabb időpont a lézeres beavatkozásra a fiatal felnőttkor, 21-28 életév.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.