Látásunk rendszeres, – legalább évente egyszeri – ellenőriztetése legalább olyan fontos, mint a különböző betegségeket megelőző szűrővizsgálatok. Különösképp, mivel a látásromlás nem jár fájdalommal, különösebb panasszal, általában viszonylag lassan kialakuló folyamat.

Gyakran csak a szemvizsgálat során szembesülünk vele, hogy mennyivel jobban is láthatnánk. A Premium Vision szemészeten magas szintű, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező diplomás szakemberek végzik a szemvizsgálatot.

szemvizsgálat
szemvizsgálat

Hogy működik nálunk a szemvizsgálat és a szemüvegfelírás?

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen dioptriájú lencsékre lesz szüksége páciensünknek. Az új szemüveglencsékre a szemvizsgálatkor kapott információk és a páciens korábbi tapasztalatai, valamint egyedi igényei alapján adunk ajánlatot.

Hogy történik a szemfenékvizsgálat?

A legfontosabb vizsgálati módszer, amelynél a szem belsejét és a szemfenék állapotát tisztázó szemtükrözést végzünk. A szemfenéki erek eltérései alapján az egész szervezet kisérhálózatának állapotára lehet következtetni cukorbetegség, magas vérnyomás, általános érelmeszesedés esetén.

A szemfenék vizsgálat minden szemészeti panasz esetén indokolt, különösen fontos lehet, ha

 • a beteg szemfájdalmat érez
 • a látásélességében (rövid és távollátásban) változás következik be
 • mással nem magyarázható fejfájása van
 • agynyomás fokozódás gyanúja áll fenn (elsősorban daganat vagy agyér keringési zavar miatt)

Hogy zajlik optikánkban a szürkehályog szűrés?

A szürkehályog jellemzően idős korban alakul ki, és általában a szemlencse maradandó elhomályosulásához vezet. Eredete többféle lehet, előfordulhat sérülésből eredő vagy veleszületett hajlam eredményeképpen kialakuló, illetve fizikai vagy kémiai behatások miatt megjelenő szürkehályog is.

A páciensek úgy érzékelik a tünetek első megjelenésekor, mintha homályos ablakon keresztül látnák a világot, a színeket egyre fakóbbnak látják, szürkületkor egyre rosszabbul látnak. Egyre nagyobb dioptriájú szemüveget igényelnek, akár kettős látás, erős fény hatására káprázás jelentkezhet. A szakértői diagnózis felállítása ugyanakkor nagyon fontos, mert ezen tünetek más típusú szembetegség jelenlétét is jelezhetik. A pontos diagnózis és a további teendők tehát csakis látásvizsgálat útján határozhatóak meg.

szürkehályog szűrés
szürkehályog szűrés

Mit kell tudnod a Zöldhályog (Glaucoma) szűrésről?

A zöldhályog (glaukóma) nem gyógyítható, ám kezelhető betegség, így ma már megelőzhető az általa okozott látásromlás, vakság is, ha időben azonosítják. A probléma korai felismerése kulcsfontosságú, a modern technológia által pedig, számítógépes látásvizsgálataink útján akár minimális kis elváltozások esetén is képesek vagyunk felismerni a betegséget.

A zöldhályog a negyven év feletti korosztály mintegy két százalékát érinti. Gyakran előfordul, hogy a családon belül halmozottan jelentkezik, ezért érdemes a betegek családtagjait is mielőbb alapos szemvizsgálatnak alávetni.

Azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők, érdemes kiemelten figyelniük esetleges látással kapcsolatos panaszaikra:

 • emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat,
 • családtagok körében előforduló zöldhályog,
 • idősebb életkor.

Az általános betegségek vagy rizikófaktorok szintén hajlamosíthatnak szürkehályogra:

 • érszűkület
 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • dohányzás és alkoholfogyasztás.

Üzletünkben és telepített vizsgálóinkban, valamint mobil szűrőbuszunkon is érintés nélküli (non-contact) zöldhályog szűrési technikát alkalmazunk.

Szemvizsgálat

Premium Vision Optika

A vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen online időpontot optikánkba.