Fényre sötétedő lencse

fényre sötétedő lencse

Fényre sötétedő szemüveglencsék

Minél erősebb fény, annál sötétebb lencse

A fényre sötétedő lencse útja és fejlődése egy 1960 körüli – Stanley Donald Stookey és William Armistead párosának köszönhető – felfedezéssel indult el. Persze azóta már rengeteget változott ez a típus, mind teljesítményét, mind pedig minőségét tekintve, megkönnyítve mindennapjait azoknak, akik látáskorrekciójuk mellett a napsugarak ellen is védekezni szeretnének. Mindezt úgy, hogy akkor sem hagyja őket cserben ez a szemüveg, amikor állandóan változó fényviszonyok között mozognak. A technika folyamatosan fejlődik, emellett pedig a különböző gyártók is megállás nélkül fejlesztik a fényre sötétedő lencséket, így igencsak széles választékkal találkozhatunk, ha ilyen fajta szemüveglencsét szeretnénk magunknak.

Hogyan működi a fényre sötétedő lencse?

A fényre sötétedő lencsékben több trillió molekula kezdi el megváltoztatni a szerkezetét, amint UV fény éri őket. Emiatt kezd el sötétedni a szemüveglencse, és így alkalmazkodik automatikusan és egyben azonnal az állandó fényviszonyokhoz. Minél erősebb, fényesebb a napsugárzás, annál sötétebbé válik a lencse, és fordítva. Így bármikor változhat.

A sötétedő lencsék fényáteresztő képessége

Az ilyen szemüveglencsék fénytartománya igazán egyedülálló, a különböző lencsék 10%-90% között képesek változtatni a fényáteresztésüket. Mivel UV-fényre színeződnek el, ezért egyértelmű az is, hogy UV-szűrő tulajdonságuk is kitűnő. A leggyakoribb változatok a szürke és a barna, de már létezik például zöld színben kérhető típus is, amely a Rodenstock ColorMatic lencséi között érhető el.

Fényre sőtétedő szemüveglencse kínálatunk

PREMIUM VISION OPTIKA

ZEISS PhotoFusion fényre sötétedő lencsék

Amennyiben olyan új és kényelmet biztosító szemüveget keresünk, mely bármilyen fényben, akár éjjel, akár nappal tökéletes látást garantál, akkor kitűnő választás lehet a ZEISS fényre sötétedő lencse. Ez nem csak 100%-os védelmet nyújt az UV-sugarak ellen, de alkalmazkodik is mindennapi tevékenységeinkhez változó fényviszonyokban. A ZEISS PhotoFusion® magas és közepes törésmutatójú, hatékony fényre sötétedő lencséje ráadásul a jól ismert minőséget is hozza, ezen felül már kétszer olyan gyorsan vált sötétről világosra, mint a korábbi modellek.

fényre sötétedő lencse színek

Csúcstechnológia a kiváló teljesítményért

A szemüveget viselők – a legutóbbi ZEISS által végzett felmérés alapján – egyértelmű kritériumokat állítanak fel mind a minőség, mind pedig a teljesítmény kérdésében, amikor fényre sötétedő lencsékről van szó:

  • Legyenek kényelmesek és gyorsan igazodjanak a változó fényviszonyokohoz.
  • A fényre sötétedő lencsék valóban legyenek elég sötétek napsütéskor, és teljesen átlátszóak zárt helyiségekben, hiszen az optimális látás csak így érhető el.
  • A fényre sötétedő lencsék legyenek hatékonyak, és biztosítsanak 100% UV sugárzás elleni védelmet is.
  • A stílusos és egyedi megjelenést lehetővé téve, a fényre sötétedő lencsék vonzó, harmonikus színárnyalatokban álljanak rendelkezésre.
  • A fényre sötétedő lencsék legyenek hosszú élettartamúak és egyben nagy teljesítményűek.

Mindezeket a követelményeket vette figyelembe a ZEISS, amikor létrehozta a PhotoFusion® magas és közepes törésmutatójú, fényre sötétedő lencséket. Ezek mindössze 15-30 másodperc alatt elsötétednek, amint vakító fénybe vagy a napra megyünk. Zárt térben pedig 5-10 perc alatt világosodnak ki teljesen.

A teljesítmény ezekben a szituációkban az anyagtól, a hőmérséklettől és persze a fényviszonyoktól is függ. A PhotoFusion® mindezek miatt méltán tölt be vezető szerepet a fényre sötétedő lencsék között. Mindemellett természetesen 100% védelmet nyújt a nap UV sugaraival szemben is.

Transtions fényre sötétedő szemüveglencsék

A Transitions Optical az egyetlen olyan optikai vállalat, mely két saját, egyben szabadalmaztatott technológiával rendelkezik, ami a fényre sötétedést illeti. Ezeknek köszönhetően a szemüveglencsével teljes, szerves egységet alkotnak a fényre sötétedő pigmentek. És ugyanúgy ennek a számlájára írható az is, hogy megbízhatóságot garantál, és globális vezető szerepet tölt be a cég világszerte.

Transitions fényre sötétedő lencse felületei

Áttörő technológia, a teljesítmény új határa

Az egyik technológia a „beépülés” elnevezést kapta, mely a latin imbibere – beivódik szóból származik. Ez a módszer a hő segítségével építi be a fényre sötétedő pigmenteket a lencsékbe. Miután ez megtörtént, a lencsék karcálló bevonatot kapnak.

A másik az úgynevezett Trans-Bonding™ eljárás, mely a lencsék felszínén alkalmazza a fényre sötétedő technológiát, szemben az imént ecsetelt „beépüléssel”, ahol ez a lencsék felszíne alatt történik. Erre azért lehet szükség sok esetben, mert számos szemüveglencse-alapanyag túlságosan nehezen szívja fel a fényre sötétedő pigmenteket.

Mindkét eljárás – ellentétben néhány más fényre sötétedő lencsénél alkalmazott módszerrel – egységes színárnyalatot biztosít a lencsék felületén, teljesen függetlenül attól, hogy milyen dioptriával vagy milyen vastagsággal rendelkeznek. A Transition Optical-nél kiemelten fontosnak tartják a folyamatos fejlesztéseket az eljárásokat tekintve, hogy minél jobb eredményeket érjenek el az optimális fényre sötétedő hatásban, a szemüveglencsék tartósságában, valamint azért, hogy a lencsék egyéb lencsekezelési eljárásokkal is kompatibilisek legyenek – például ha fényvisszaverő réteggel látják el őket.

Transitions XTRActive fényre sötétedő lencse

Vezetés közben a legtöbb fényre sötétedő lencse nem sötétedik el észrevehetően, ugyanis az autók szélvédőjének üvege több, mint 99%-ban elnyeli az UV fényt. A Transitions XTRActive szemüveglencsék különleges tervezésű fényre sötétedő formulákat tartalmaznak, melyek képesek az autóban is megfelelően alkalmazkodni a fényviszonyokhoz. Ez annak köszönhető, hogy nem csak az UV fényre, hanem a rövid hullámhosszú látható fényre egyaránt reagálnak, így ezen szemüveglencsék használata igazán kényelmessé teszi mindennapjainkat.

Ezek a lencsék többféle színben érhetők el. Míg kültéren extra sötététre színeződnek, az autóban világosabbak lesznek, beltérben pedig kellemes, még világosabb árnyalatra váltanak. Mindegyik állapotban 100%–os UVA és UVB sugárzás elleni védelmet biztosítanak.

Transitions Drivewear fényre sötétedő lencse

A korábbi fotokromatikus lencséket egyszerűen nem lehetett vezetéshez használni, hiszen ezek teljesen alkalmatlanok voltak feladatuk teljesítésére. Ugyanis a szélvédő kiszűrte az UV-sugárzás nagy részét, a lencse ezáltal nem sötétedett be. A Transitions Drivewear lencse ezzel szemben egyedülállóan egyesíti a polarizált lencsék tulajdonságát és a fényre sötétedő lencsék gyors reagálását a változó fényviszonyokra.

Mindezt azzal éri el ez a lencsetípus, hogy maximalizálja a szembe jutó fénymennyiséget, valamint optimalizálja a bejövő fény mennyiségét, minden fényviszonyban. Így szemeink mentesülnek a kellemetlen terhek alól akkor is, ha közvetlen fényben tartózkodunk, és akkor is, amikor autóban ülünk. Tulajdonképpen ez egy polarizált és egy fényre sötétedő napszemüveg egyben, ami vezetéshez is kitűnő választás.

Transitions fényre sötétedő lencse

A polarizált lencse előnyei közé tartozik, hogy megszünteti a vakító csillogást például, és sokkal kontrasztosabb látást biztosít, mint egy hagyományos napszemüveg. Így a szemünkbe jutó hasznos fény mennyiségét teljesen maximalizálja. Ugyancsak kontrasztnövelő hatása van annak is, hogy ez a lencse sárgászöld árnyalatot vesz fel, amikor kicsit alacsonyabbak a fényviszonyok – például bárányfelhők esetén. Amikor erős fénybe kerülünk, akkor pedig borostyán színű lesz a lencse.

Kiszűri a nedves útról tükröződő, zavaró fényeket is, eltávolítja a tükröződéseket és kiemeli az olyan színeket, mint a zöld vagy a vörös, ami vezetés közben igencsak fontos – gondoljunk a jelzőtáblákra, vagy a lámpákra. Emellett maximális szűrést ad a túlzott fénynek is. Erős fény esetén – például, amikor a szabadban vagyunk tűző napon – a lencse sötét vöröses, barna színre vált. Ilyenkor sötétedik el a leginkább és a leggyorsabban. Összefoglalva, a Drivewear lencse tökéletesen igazodik a látási körülményekhez, optimális látási kényelmet biztosítva viselőjének.

Rodenstock ColorMatic® fényre sötétedő szemüveglencsék

Hiába vesszük természetesnek, nem árt belegondolnunk, hogy szemeink bizony folyamatosan nagy munkának vannak kitéve, megállás nélkül. Muszáj alkalmazkodniuk a fényviszonyok változásához, beszéljünk akár szürkületről, káprázó napsütésről, vagy éppen mesterséges fényről. Abban, hogy támogassuk szemeinket, és kényelmesebb, nyugodtabb látást érjünk el, a fotokróm lencsék segítségünkre lehetnek.

Rodenstock fényre sötétedő lencse

Gyors reakcióidő, maximális védelem

A legmodernebb fényre sötétedő lencséknek három fő kritériumnak kell megfelelniük. Ezek pedig a sebesség, a védelem és a szín. Az új Rodenstock ColorMatic® lencsék választéka ezeknek tökéletesen és maradéktalanul megfelel.

Minél nagyobb sebesség tapasztalható a sötétedés gyorsaságában, annál kellemesebb viseletet jelent egy ilyen fényre sötétedő lencse. A ColorMatic IQ® lencsék ebben kifejezetten jók, hiszen igen rövid idő alatt sötétednek el és világosodnak ki. Ezzel hatékonyan segítik a szemek fiziológiáját. Viselésük garantálja a kényelmes, nyugodt látást még azok számára is, akik az érzékeny szemüvegviselők táborát képviselik.

Ennél a típusnál lenyűgöző választék áll rendelkezésünkre, ami a színeket illeti. Kezdve a meleg barnával, mely egyrészt megnyugtatja szemeinket, másrészt erősíti a kontrasztot sötétebb állapotban. A hideg szürke egy teljesen természetes színhatást kelt, így ereje a semlegességben és a kiegyensúlyozottság elérésében rejlik. Szót kell ejtenünk még a zöld színről is, mely növeli a kontrasztot, emellett nyugtató és enyhítő effektussal rendelkezik. Bármelyiket is választjuk, belső térben mindegyik szín kivilágosodik, ugyanakkor a legjobb védelmet adja, amikor ragyogással állunk szemben, például napfénynél.

  • A lencsék rekordidő alatt sötétednek el és világosodnak ki
  • Szabadtéren a lencsék olyan sötétek, mint a napszemüvegek
  • Három kellemes színben elérhető: barna, szürke, zöld.
  • Tökéletes 100%-os UV védelem 400 nm-ig

Fényre sötétedő szemüveg készítés és szemvizsgálat

Premium Vision Optika

A fényre sötétedő szemüveg készítéshez, vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen online időpontot optikánkba.