Amennyiben valamilyen látásprobléma merül fel bárki életében, akkor természetes, hogy elmegy, és készíttet egy szemüveget, vagy részt vesz egyéb szemészeti vizsgálatokon. Vannak azonban olyan esetek, amikor a hagyományos vizsgálatokhoz képest egy sokkal komplexebb látásvizsgálatra van szükség, ez a funkcionális szemvizsgálat.

Milyen esetekben segít a funkcionális szemvizsgálat?

Az írás, valamint az olvasás tanulása közben jelenhetnek meg olyan vizuális problémák, melyek felismerésében és felmérésében segít ez a fajta látásvizsgálat. Amennyiben nem törődnek megfelelően és időben a különböző részképességek fejletlenségével, akkor sajnos a tanulással kapcsolatos nehézségek még inkább felerősödnek. A gyenge vizuális folyamatok olvasási gondokhoz vezetnek, mint például a diszlexia, melynek esetén problémát jelent a betűk, a szavak és a számok felismerése, azok leírása, valamint sok esetben cserélik fel a betűket, illetve ellenkező irányban olvasnak az érintettek. Pontosan ezért sokkal lassabban képesek a diszlexiás gyermekek a vizuális információk feldolgozására. Az ehhez hasonló esetekben már egyáltalán nem elég feltenni azt a kérdést, hogy kell-e szemüveg a gyermeknek, hanem sokkal tovább kell menni.

Miben tér el a funkcionális látásvizsgálat a hagyományostól?

Míg az általános szemészeti vizsgálatok alkalmával azt nézik meg, hogy milyen a szem anatómiai, illetve fizikai állapota, valamint mennyire lát élesen a páciens távolra, addig a funkcionális látásvizsgálat teljesen más megközelítésből világít rá a problémákra. Az átfogó, akár gyógypedagógiai vizsgálatként is említhető feltérképezés rámutat a tanulási zavarok és a látás összefüggéseire, átvilágítja a kritikus részképességeket és képet ad a vizuális rendszer pontosságáról, alkalmazkodó-képességéről, valamint optimális működéséről. Segítségével kideríthető, hogy a látórendszer gyengébben funkcionáló területei miként okoznak észrevehető és mérhető problémákat, valamint olyan tüneteket, melyek nehézségeket eredményeznek a tanulásban.

A funkcionális látásvizsgálat részei és menete

A funkcionális szemvizsgálat nagyon hasonlít egy hagyományos szemvizsgálathoz, mégis teljesen más. Elsőként részletesen át kell beszélni az érzékelt tüneteket. Ezután a gyermek látásteljesítményét, valamint vizuális funkcióit elemzik, természetesen az életkorának, mozgásállapotának, fejlettségi szintjének és képességeinek megfelelően. Ez tulajdonképpen egy megfigyelési szakasz, ahol a térlátás, a szem és a kéz koordinációja, a kognitív képességek, a lateralitás – vagyis, hogy a gyermek a jobb vagy a bal kezét használja inkább -, valamint az alap izomtónus és mozgásállapot kerül előtérbe.

Ezt különböző, látásélményt mérő tesztek követik, melynek során többek között a szín-, illetve kontrasztlátást, a látásélességet, a fényérzékenységet, a két szem együttes működését, valamint a képalkotási gyorsaságot is vizsgálják. Ebben a részben már objektív, műszeres vizsgálatok zajlanak. A kapott eredményeket aztán kiértékelik, és azok függvényében javaslatokat is kapunk a javulás érdekében. Amennyiben szükséges, úgy optikai eszközpróbára is sor kerül a vizsgálat végén.

Fabrizio Bonci funkcionális szemvizsgálatot végez egy gyermeknél

Tünetek, melyek miatt érdemes ilyen vizsgálatra jelentkezni

A fent leírt tanulási nehézségeken kívül akad azért számos olyan tünet, melyre felfigyelhetünk, így időben el tudunk menni egy funkcionális szemvizsgálatra. Ilyen panasz lehet például a csökkent látásélesség, illetve a beszűkült látótér, de a szemteke-rezgés is. Ugyancsak árulkodó jel, amikor észlelési-, motoros-, vagy kommunikációs területen tapasztalunk elmaradást a gyermek vizuális fejlődésében. Amennyiben látással kapcsolatos ügyetlenség, esetleg vizuális figyelemzavar nehezíti gyermekünk napjait – például gyakran elesik, mellé nyúl, vagy túl gyorsan kifárad -, akkor is érdemes szakemberhez fordulni.

Ugyancsak ez a megfelelő lépés, amikor negatív szemészeti lelet ellenére változó a gyermek vizuális viselkedése, vagyis néha tökéletesen lát, néha pedig mindennek nekimegy, illetve a színeket például jól látja, a formákat már nem. Ezek a tünetek ugyanis agyi eredetű látássérülésre utalhatnak, melyre szintén a funkcionális látásvizsgálat segítségével találhatunk megoldást.

Funkcionális szemvizsgálat - Fabrizio Bonci rendelése

Premium Vision Optika

A vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.