A funkcionális vision therapy (vizuális látásterápia) egy igencsak összetett, fejlesztő terápia, mely rendkívül nagy segítséget tud nyújtani azoknak a pácienseknek, akik számára nehézségek lépnek fel a mindennapi életben a vizuális folyamatok terén. A vizuális látásterápiát minden esetben megelőzi a funkcionális szemvizsgálat, melynek eredményei alapján személyre szabva állítják össze a megfelelő kezeléseket. Ezeknek köszönhetően aztán a rosszul kialakult idegrendszeri kapcsolatok helyett újak jönnek létre, így helyreáll az agy és a szem közötti együttműködés.

Pontosan milyen problémák esetén ajánlott?

A vision therapy az idegrendszeri eltérésekből fakadó látásproblémák fejlesztésében ad megoldásokat. Az előzetesen felmért és vizsgált eredményektől függően egy komplex kezelést ad az eltérések és tünetek figyelembevételével. A funkcionális látásproblémákon túl így számos más – a problémához kapcsolható – tünet orvoslására is alkalmas. Legyen szó idegrendszeri-, vagy érzékszervi zavarokról, elmaradásokról, a cél minden esetben az összehangolt működés elérése. Ellenkező esetben a kezeletlen eltérések együtt járnak az idegrendszer kopásával, illetve annak folyamatos túlterhelésével, ami mind gyermek-, mind felnőttkorban nehézségeket okozna. Egy jól összefogott terápiával a tanulási-, valamint olvasási nehézségek éppúgy legyőzhetők, mint az egyéb idegrendszeri, vagy mozgásbéli elmaradások.

A terápia alkalmazható:

  • Fókuszálási, tanulási-, olvasási- és akár munkahelyi nehézségek esetén
  • Rejtett kancsalság orvoslására
  • Prizmás szemüvegesek esetén a prizma csökkentésére
  • A vizuális rendszer fejlesztésére
  • Komolyabb funkcionális problémák kialakulásának megelőzésére

Az optometriai vision therapy felépítése

A neuro-optometriai vizsgálatokon túl – melyben elemzik például a konvergencia készséget, a fixációs képességet, a binokuláris látást stb. – olyan felmérések is történnek, mint a gerinc, a nyak és a csípő összefüggéseinek vizsgálata, illetve a motoros mozgás megfigyelése. A komplex funkcionális szemvizsgálatot követően a megfelelő szemüveg felírására, valamint az egyénre szabott vision therapy alkalmazására van szükség. A neuro-optometriában jártas szakember kifejezetten olyan feladatokból álló terápiát állít össze, ami az adott esetben a leginkább segítségére lesz a páciensnek. Ezeket kontrollált környezetben, irányított gyakorlással lehet elsajátítani, majd legtöbbször fontos az otthoni, napi szintű gyakorlás is. Minden esetben szükséges időközönként kontroll vizsgálatra menni, ahol értékelik és felmérik az eddigi eredményeket.

Milyen tünetek jelentkezésekor forduljunk szakemberhez?

Számos olyan panasz jelentkezhet, melyek esetén nem is gondolnánk arra, hogy funkcionális látás terápia lehetne a megoldás. A fent említett nehézségek mellett magatartási zavarok jelenhetnek meg, akár agresszív fellépés, vagy éppen túlzott visszahúzódás formájában. Ezen kívül intő jel lehet a gyakori és erős fejfájás, a fáradékonyság, az erős fényérzékenység, de az autós utazást kísérő rosszullét is. Az olvasási és számolási nehézségek mellett koncentrációs zavarok, kettőslátás, vagy éppen elhomályosuló látás is aggodalomra adhat okot. A bizonytalan tér-, valamint távolság-érzékelés, a gyakori elesés vagy koordinációs zavar szintén olyan tünet lehet, melyet a vision theapy orvosolni képes.

Vision Therapy - Fabrizio Bonci rendelése

Premium Vision Optika

A vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.