Szemeink egészségének ellenőrzésében az egyik legfontosabb szerepet tölti be a szemfenék vizsgálat, éppen ezért minden szemorvosi vizsgálatnak részét képezi. Nem csak a szemgolyó, hanem annak minden védőszerve – vagyis a szemizmok, a szemgödör, illetve a szemhéj – állapotának felmérésére szolgál, ezért rengeteg probléma felismerhető a segítségével.

Mi az a szemfenék?

Szemfenéknek nevezzük a szemgolyónk hátsó részének belső falát, mely a szemlencse mögött helyezkedik el. Viszont nem beszélhetünk úgy róla, mint egy konkrét anatómiai fogalomról, ugyanis ez a terület rendkívül sok részletet magába foglal. A pupillán át bejutó fénysugarak ide érkeznek, és a retina, vagyis látóhártya is itt található a benne futó erekkel együtt. Ennek központi része a macula lutea, más néven sárgafolt, mely az éleslátásért és a színérzékelésért felel. Ugyancsak fontos eleme még a papilla, vagyis a látóidegfő, ahol a retina idegrostjai látóideggé egyesülnek. Bármelyik részlettel probléma adódik, a szemfenék vizsgálat azt ki fogja mutatni, sőt, még ennél is többre képes! Akár mélyebben lévő rétegek betegségei is észlelhetők a segítségével.

Mi diagnosztizálható a szemfenék vizsgálat segítségével?

Mivel a vizsgálat elég tág területet és sok részletet érint, ezért láthatóvá teszi az olyan károsodásokat, melyek a látóidegfőt, illetve az itt futó ereket érintik, de megmutatja az ideghártya és a sárgafolt területén jelentkező problémákat is. Ezen felül rávilágíthat esetlegesen előforduló lerakódások, vérzések és az ereket elzáró vérrögök jelenlétére is.

Abból a szemszögből nézve, hogy melyik területet érintik, a következő problémák diagnosztizálását segíti elő a szemfenék vizsgálat:

  • A látóidegfő veleszületett, vagy szerzett betegségei, mint például a zöldhályog.
  • A szemfenéki ereknél előforduló kóros eltérések, melyek utalhatnak egyéb, akár nem a szemünket érintő problémákra is, ilyen lehet a magas vérnyomás vagy az érelmeszesedés.
  • Olyan elváltozások, melyek akadályozzák az éleslátást. A legfontosabb példa erre a makuladegeneráció, vagyis a szemfenéki meszesedés.
  • A retinát érintő szembetegségek, köztük például a retinaleválás.

Hogyan történik a szemfenék vizsgálat?

A szemfenék vizsgálatának első lépése, hogy a szemorvos pupillatágító cseppet alkalmaz a páciens szemén, hiszen így sokkal pontosabban és részletesebben fogja látni a vizsgált területet. Emiatt egy ideig homályos lehet a látás a vizsgálatot követően, illetve érdemes kerülni az erős napfényt, mert az zavarhatja a pácienst. Éppen ezért még több órán át kerülendők az olyan tevékenységek, mint például az autóvezetés vagy egyes munkák elvégzése.

Az eljárás alatt a vizsgált személy homloka és álla egy fejtartón támaszkodik, miközben az orvos megnézi a szemét a vizsgáló eszközön keresztül. Ehhez réslámpát, szemtükröt, illetve előtétlencsét is használ, mely ebben az esetben nem ér hozzá a páciens szeméhez. Vannak olyan esetek azonban, amikor szükség van az elérzéstelenített szemfelszínre kontakt vizsgálólencsét illeszteni ahhoz, hogy még több információt kapjunk a vizsgált terület állapotáról. Míg a réslámpás vizsgálat a szemlencse és az írisz előtti rész feltérképezését is elősegíti, addig a szemtükör a szemfenék vizsgálatán belül az erek állapotát, illetve a látóideg ellenőrzését teszi lehetővé. Amennyiben a szemfenék vizsgálat eredménye úgy kívánja, további, más típusú vizsgálatok elvégzése is indokolt lehet.

Fundus kamera alkalmazásakor a fentiekkel ellentétben nincs szükség a pupilla tágítására. Ebben az esetben ugyanis szűkebb pupillán keresztül is képes a kamera a szemfenék fotózására. Az így készült képek aztán a számítógép képernyőjén jelennek meg, a kiértékelés ezek alapján zajlik.

szemfenék vizsgálat réslámpával a premium vision optikában

Mikor indokolt a vizsgálat?

Ahogy fent is említettük, a szemfenék vizsgálata minden egyes panasz tekintetében szükséges lehet, de képezheti csupán az általános szemvizsgálat részét is. Természetesen vannak olyan tünetek, melyek érzékelésekor célirányosan érdemes minél hamarabb elvégezni a vizsgálatot. Ilyen lehet, amikor változást észlelünk a látásunkban, illetve annak élességében, ha szemfájdalmat érzünk, vagy olyan folyamatosan előtörő fejfájással küzdünk, melyre nincs más magyarázat. Ugyancsak célszerű elmennünk rendszeresen ilyen vizsgálatra, ha magas a vérnyomásunk, ha cukorbetegség vagy érelmeszesedés árnyékolja be életünket, illetve, ha zöldhályogunk van.

Szemfenék (fundus) vizsgálat

Premium Vision Optika

A szemfenék vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.