Dioptriás napszemüveg

dioptriás napszemüveg

PREMIUM VISION SZEMÉSZET ÉS OPTIKA

UV sugárzás elleni védelem – Intelligens napszemüveglencsék

Manapság már nem csak akkor tudunk kényelmesen napszemüveget hordani, ha nincs semmi probléma az éleslátásunkkal. Ugyanis kiváló minőségű, 100% UV-szűrős napszemüvegek közül válogathatunk akkor is, ha szemeink emellett korrekcióra szorulnak. A ZEISS és a Seiko márkák palettáján színes lencsék széles kínálatát találhatjuk a 6%-ostól egészen a 96%-os sötétségig. Itt meg kell említenünk, hogy a százalékos érték nem az UV szűrés mértékét mutatja, hiszen akár egy színtelen lencse is lehet 100%-osan UV-szűrős. De visszatérve a színekre elmondható, hogy akár egységes, akár átmenetes vagy éppen extrém, esetleg gyógyászati színezésről beszélünk, a Premium Vision által kínált választék minden színigényt képes kielégíteni.

UV sugárzás – Valós veszély a szemre nézve!

Az UV sugarak nem csak rövidtávon tudnak kellemetlenségeket produkálni – például vakítással, gyulladással vagy egyéb szemproblémák megjelenésével -, hanem hosszú távú, visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak. Ilyen a fiatalkori szürkehályog, vagy a makula degeneráció. Mivel ezek a sugarak teljesen láthatatlanok, és nem is érezzük őket, így még inkább veszélyesek. Ezért elengedhetetlen a 100%-os UV védelem egész évben.

Bizonyos körülmények között az UV sugarak még veszélyesebbek lehetnek:

  • Nyáron, amikor a legmagasabb az UV sugárzás szintje
  • A nap bizonyos időszakában (délelőtt 11 és délután 3 óra között)
  • Bizonyos helyeken az UV sugárzás visszaverődése akár 80%-os is lehet (pl. strandon a homokról, vagy éppen a hó felszínéről)

UV sugárzás káros hatása

Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a világon előforduló vakság majdnem felét a szürkehályog megjelenése okozza. Ezért sok esetben lehet felelős a szemünket tartósan érő UV sugárzás káros hatása is, mely egyértelműen növeli a szemkárosodások kialakulásának veszélyét. Ahogy bőrünket különböző napkrémekkel védjük, ugyanolyan fontos szemeink védelme is a napsugárzástól. A szemkárosodások egy része ugyan visszafordítható, de bizonyos részük sajnos maradandó, és akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet. Ahogy említettük, az UV sugárzás összefüggésbe hozható a szürkehályog kialakulásával, de ugyanúgy felelős lehet a kúszóhártya, egyes retinális elváltozások, vagy akár rosszindulatú tumorok kialakulásában is.

Dioptriás napszemüveg lencseszínek

A dioptriás napszemüveg esetében a lencse színének megválasztása éppen olyan fontos, mint a tökéletes dioptria és a 100%-os UV szűrés. Emellett a választék is igen széleskörű, így biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet – attól függően, hogy milyen körülmények között szeretnénk használni majd a szemüveget. Az általános napszemüveg színek mellett – mint a barna, zöldes-szürke vagy szürke – sok más szín is szóba jöhet. Nézzünk meg most néhányat, melyik mikor lehet inkább jó választás!

A halvány- vagy narancssárga színek kitűnő kontrasztfokozó hatással rendelkeznek, így vezetéshez, sportoláshoz, vadászathoz vagy lövészethez is ideálisak lehetnek. A halványkék szín például nagy beton felületeken vagy aszfalton emelheti a kontrasztot azzal, hogy a szürke háttér elől kiemeli a látványt. A barna pedig a zöldes árnyalatok felé tolja a látvány színeit, ezzel kellemesebb, természetesebb látványélményt biztosít, a környezet így sokkal barátságosabbnak tűnhet benne.

Szelektív fényelnyelés a jobb kontraszt érdekében

A szórt fény kialakulásának fő okozója a kék színű fény, mely ronthatja és zavarhatja látásunkat. A ZEISS Skylet® színei éppen ezen a ponton nyújtanak hatalmas segítséget szemeinknek. A továbbfejlesztett abszorpciós tulajdonságuknak köszönhetően jelentősen növelhető a kontraszt-érzékelés, illetve a színlátás. Segítségükkel nyugodtabb és tisztább látásban lehet részünk, még extrém fényviszonyok esetén is.

skylet

Bármelyik színre is esik a választásunk, az rendelhető egyfókuszú és multifokális lencsékre egyaránt! (Erről további részleteket tudhatunk meg, ha felkeressük az üzletet.)

Dioptriás sportszemüveg lencsék

Ezek a lencsék tökéletesen alkalmasak kimondottan ívelt szemüvegkeretekbe, napszemüveg keretekbe vagy ívelt divatszemüvegekbe. Elérhető akár színtelen, akár fényre sötétedő, de polarizált és színes kivitelben is egyaránt. Az egyfókuszú PhotoFusion (fényre sötétedő) és polarizált változatban eleve 100% UV-szűrős, de a színtelen változatra is igényelhető a 100% UV-szűrő réteg! Bázisgörbület : 7.00

Mint minden ZEISS lencsét, a sport szemüveglencséket is lehet kérni prémium kategóriás Individual változatban, amikor a lencse teljesen személyre szabva készül el a maximális látásélmény érdekében.

Dioptriás napszemüveg – polarizált lencsék

Gyakran tapasztalható olyan zavaró jelenség például autóvezetésnél vagy vízparton, amikor a vízszintes felületekről erős csillogásként verődik vissza a fény. Ez szinte vakító is lehet. A polarizált lencse ezt a jelenséget csökkenti le annyira, hogy hunyorgás nélkül lássunk, így tehát az extra fényviszonyok között is komfortosabb lesz a látás, ráadásul mindez 100% UV szűrés mellett. Viselése extrém sportokhoz, autóvezetéshez, vízi- és téli sportokhoz egyaránt ajánlott nappal.

ZEISS AdaptiveSun polarizált színezések

polarizalt-színezések

A polarizált szűrővel ellátott napszemüveglencsék titka:

Ha a fény egy sima felületen tükröződik, mint például amikor a nedves úttest felszínéről visszaverődik a napfény, akkor a víz részlegesen tükrözi a fényt. Ez zavaró káprázást eredményezhet, ami a polarizált szűrővel ellátott napszemüveglencsékkel csökkenthető. Ezek egyszerűen megszűrik a vízszintesen oszcilláló fényelemeket – a tükrözött fény horizontálisan polarizált, amit a polarizált szemüveglencse függőleges mikrohálós szerkezete megszűr -, így a látás nyugodtabb és biztonságosabb lesz.

Változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék

A ZEISS AdaptiveSun dioptriás napszemüveg lencse sötétsége az UV-sugárzás mértékétől függően változik, miközben folyamatosan UV és tükröződés elleni védelmet biztosítanak.

Nem véletlenül érezzük úgy, hogy változó fényviszonyok között nehézséget jelent az éles és tisztánlátás. Az UV-védelmet nyújtó napszemüvegek – melyek csökkentik ugyan a tükröződést és kényelmesebb képalkotást biztosítanak – viselésekor is adódhatnak nehézségek a folyamatosan változó fényviszonyok miatt a látásunkat illetően. Előfordulhat, hogy egy árnyékosabb helyen túl sötétnek bizonyulnak a lencsék, de ugyanígy lehetnek túlságosan világosak, mikor erős napsütésben vagyunk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk levenni a napszemüveget, ezzel védtelenül hagyva szemeinket.

Ezzel szemben mit tud a ZEISS AdaptiveSun lencse?

zeiss-adaptive-sun

Gyors

A nagyobb kényelem érekében ezek a lencsék gyorsan alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz, 18-35 másodpercen belül besötétednek.

zeiss-adaptive-sun

Sötét és sötétebb

A ZEISS AdaptiveSun lencsék az optimális látásélmény érdekében a napfény hatására intenzíven besötétednek. Az alaphelyzeti fényszűrés 60%, aktivált állapotban viszont a fényszűrés akár 97% is lehet.

zeiss-adaptive-sun

Szín konzisztencia, tükröződésvédelem

A ZEISS AdaptiveSun lencsék színtónusa változatlan marad, miközben a lencse besötétedik. A napszemüveglencsék elérhetőek polarizált szűrővel is, a szélsőséges és vakító fény elleni védelem érdekében.

zeiss adaptive dioptriás napszemüveg

ZEISS AdaptiveSun napszemüveg  – megoldás 4-az-egyben

  1. Fényszűrés: fotokromatikus technológia biztosítja a változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó, tiszta és éles látást
  2. Védelem: Teljes UV-védelem, ami az összes ZEISS lencse alap tulajdonsága
  3. Csökkentett tükröződés: a változó színtónusok biztosítják a tükröződés csökkenését
  4. Divatos színek széles színválasztéka, hogy mindenki megtalálja a számára legtökéletesebbet.

Dioptriás napszemüveg készítés és szemvizsgálat

Premium Vision Optika

A dioptriás napszemüveg készítéshez, vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen online időpontot optikánkba.