A Premium Vision-ben elérhető OCT vizsgálat segítségünkre lehet szemeink állapotának felmérésében, illetve a komolyabb problémák megelőzésében is. Optikában 3 különböző szűrőcsomag közül választhatunk.

OCT vizsgálat kiértékelés

Mi az az OCT vizsgálat?

Az OCT – optikai koherencia tomogaráfia – vizsgálat lehetővé teszi, hogy a szem ideghártyáját, valamint a látóideg és makula állapotát, és ezek megbetegedéseit ki tudjuk szűrni. A vizsgálatot követően így a pácienseket megfelelő diagnózissal tudjuk ellátni, ezen felül a későbbiekben nyomon tudjuk követni a betegségek alakulását, az esetleges kezelések sikerességét.

Mindezt a szem szöveteiről készített, mikroszkopikus felbontású képeknek köszönhetjük. A kiemelkedően fejlett szemészeti diagnosztikai eljárás ráadásul semmilyen megterhelést vagy fájdalmat nem okoz a szemeknek.

Mikor lehet szükség rá?

Általában egy ilyen vizsgálat szükségességét szemészeti szakember mondja ki, de természetesen mi magunk is igényelhetjük. Ha olyan típusú betegség keseríti meg életünket, mint az időskori makuladegeneráció, vagy a makula egyéb megbetegedései, zöldhályog, esetleg cukorbetegség, magas vérnyomás, egyéb belgyógyászati (endokrinológiai-, immunológiai-, neurológiai-, autoimmun-) betegségek miatt előforduló szemfenék elváltozások, akkor mindenképpen érdemes elvégeztetni az OCT vizsgálatot.

Tervezett gyógyszerszedés esetén az adott gyógyszer szemészeti ellenjavallatának kiszűrésére, illetve kiinduló állapot rögzítésére, majd a kezelés során a gyógyszerhatás nyomkövetésére is kiváló ez a műszeres eljárás.

Ezen felül vannak olyan tényezők, melyeket figyelembe véve rendszeresen részt vehetünk a vizsgálaton állapotfelmérés céljából. Ilyen tényező lehet az életkor – általában az 50 év felettiek érintettek -, az erős dohányzás, extrém sport, vagy túlhajszolt életmód okozta elváltozások. Amennyiben időben felismerjük az egyes betegségeket,a korai megfelelő kezelés megállíthatja a romlást. Ellenkező esetben sajnos akár látásvesztés is lehet a kezdeti kellemetlenségekből.

OCT vizsgálat

Az OCT vizsgálat menete

Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen, végig figyelnünk kell az utasításokra, melyeket közben kapunk. Lehetséges, hogy szükség van pupillatágító cseppek alkalmazására is, ilyenkor a látásunk egy darabig homályos lehet. Mindezeket leszámítva az OCT vizsgálat igen gyors, és teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat során a készülék a szem szöveteiről készít képet, méghozzá infravörös lézer fénysugarak segítségével (természetesen ezen lézer sugarak nem károsítják a szem szöveteit), melyek bejutnak a szem mélyebb rétegeibe is. Ezek a fénysugarak végigpásztázzák a szemfenék képleteit, a vizsgált területekről pedig részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készítenek.

A kapott képek alapján tökéletesen pontos információt nyerhetünk bármilyen fent említett elváltozásról, ami lehetőséget teremt arra, hogy a megfelelő kezelésekkel meg tudjuk fékezni a szemek állapotának romlását, illetve az érintett szakterületek, társszakmák felé segítséget adjunk a kezelések biztonságos folytatásához.

A Premium Vision többféle szűrővizsgálatot kínál

 • Diabétesz szűrőcsomag OCT vizsgálattal
  Ajánlott ismert cukorbetegség vagy már gyanú esetén is, vagy, ha a családban már előfordult cukorbetegség. Teljeskörű szemészeti vizsgálat, kiegészítve szemfenéki fotó és OCT vizsgálattal, mellyel pontosabban kimutathatók a látóhártyában kialakuló szöveti eltérések diabetes esetén.
  Tünetmentesség esetén javasolt kontroll fél/1 évente. Komolyabb szemészeti elváltozások esetén 1-3 havonta a folyamat, vagy a kezelés nyomon követésére.
 • Glaukóma szűrőcsomag OCT vizsgálattal
  Ajánlott azoknak, akik kimutatottan glaucomások, vagy felmerül a gyanú, vagy akiknek a családjában már előfordult ez a betegség. A vizsgálat tartalmazza az általános szemészeti vizsgálatot, szemnyomásmérést, látótér vizsgálatot, papilla oct, pachymetria mérés és CFF.
  A kontroll vizsgálat gyanú esetén 3 havonta javallott. Gondozott betegeknél félévente.
 • Makula degeneráció szűrőcsomag OCT vizsgálattal
  Ajánlott azoknak, akik már kimutatott betegségük van, vagy a családban már előfordult. Illetve azoknak, akiknek az éles látásában bizonytalan torzulással, hullámzással járó panaszok jelennek meg. Gyerek vállalás előtt is asszisztált megtermékenyítésnél is fontos vizsgálat. A vizsgálat tartalma OCT, Szemnyomás, pupillatágítás, szakorvosi vizsgálattal.
  Kontroll az állapottól függően fél/1 évente, de szükség esetén gyakrabban is indokolt lehet.
 • Prémium Full szűrőcsomag
  Teljeskörű műszeres vizsgálat akár egyszeri állapotfelmérésre, vagy szemészeti betegségek lefolyásának, változásának ellenőrzésére, Keratoconus betegség fennállása, vagy gyanúja esetén.
  Ajánlott kontroll évente, illetve friss panasz megjelenésekor.

OCT vizsgálat ára

Mindhárom csomagon belül további lehetőségeink vannak, melyek természetesen kihatnak az anyagi részletekre is, így mindenki a számára legideálisabb megoldás mellett dönthet.

 • Szakorvos által elvégzett vizsgálat átfogó szemészeti vizsgálat lepecsételt kiértékeléssel 38.000.- Ft.
 • Szakorvos által elvégzett szemészeti vizsgálat és OCT. E-mailben elküldött lelettel, lepecsételt kiértékelés nélkül 30.000.- Ft.
 • Optomerista/optikus által elvégzett OCT felvétel, továbbítva a páciensnek, saját kezelőorvos felkereséséhez 20.000.- Ft.
 • Premium Full szemészeti szűrőcsomag: 58.000,-Ft.
  (Szakorvos által elvégzett vizsgálat, tartalmazza: OCT, látótérCFFpachymetriaszemnyomás mérés)

OCT vizsgálat

Premium Vision Optika

2024 Július 31-ig a fenti vizsgálati árakból 50% kedvezményt adunk Premium Vision hűségkártya tulajdonosoknak. Az OCT vizsgálatokra előzetes bejelentkezés szükséges, hűségkártya igénylés személyesen a vizsgálatok előtt is lehetséges! Kérjen időpontot online optikánkba.