A Premium Vision-ben elérhető OCT vizsgálat segítségünkre lehet szemeink állapotának felmérésében, illetve a komolyabb problémák megelőzésében is. Optikában 3 különböző szűrőcsomag közül választhatunk.

OCT vizsgálat kiértékelés

Mi az az OCT vizsgálat?

Az OCT – optikai koherencia tomogaráfia – vizsgálat lehetővé teszi, hogy a szem ideghártyáját, valamint a látóideg és makula állapotát, és ezek megbetegedéseit ki tudjuk szűrni. A vizsgálatot követően így a pácienseket megfelelő diagnózissal tudjuk ellátni, ezen felül a későbbiekben nyomon tudjuk követni a betegségek alakulását, az esetleges kezelések sikerességét.

Mindezt a szem szöveteiről készített, mikroszkopikus felbontású képeknek köszönhetjük. A kiemelkedően fejlett szemészeti diagnosztikai eljárás ráadásul semmilyen megterhelést vagy fájdalmat nem okoz a szemeknek.

Mikor lehet szükség rá?

Általában egy ilyen vizsgálat szükségességét szemészeti szakember mondja ki, de természetesen mi magunk is igényelhetjük. Ha olyan típusú betegség keseríti meg életünket, mint az időskori makuladegeneráció, vagy a makula egyéb megbetegedései, zöldhályog, esetleg cukorbetegség, magas vérnyomás, egyéb belgyógyászati (endokrinológiai-, immunológiai-, neurológiai-, autoimmun-) betegségek miatt előforduló szemfenék elváltozások, akkor mindenképpen érdemes elvégeztetni az OCT vizsgálatot.

Tervezett gyógyszerszedés esetén az adott gyógyszer szemészeti ellenjavallatának kiszűrésére, illetve kiinduló állapot rögzítésére, majd a kezelés során a gyógyszerhatás nyomkövetésére is kiváló ez a műszeres eljárás.

Ezen felül vannak olyan tényezők, melyeket figyelembe véve rendszeresen részt vehetünk a vizsgálaton állapotfelmérés céljából. Ilyen tényező lehet az életkor – általában az 50 év felettiek érintettek -, az erős dohányzás, extrém sport, vagy túlhajszolt életmód okozta elváltozások. Amennyiben időben felismerjük az egyes betegségeket,a korai megfelelő kezelés megállíthatja a romlást. Ellenkező esetben sajnos akár látásvesztés is lehet a kezdeti kellemetlenségekből.

OCT vizsgálat

Az OCT vizsgálat menete

Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen, végig figyelnünk kell az utasításokra, melyeket közben kapunk. Lehetséges, hogy szükség van pupillatágító cseppek alkalmazására is, ilyenkor a látásunk egy darabig homályos lehet. Mindezeket leszámítva az OCT vizsgálat igen gyors, és teljesen fájdalommentes.

A vizsgálat során a készülék a szem szöveteiről készít képet, méghozzá infravörös lézer fénysugarak segítségével (természetesen ezen lézer sugarak nem károsítják a szem szöveteit), melyek bejutnak a szem mélyebb rétegeibe is. Ezek a fénysugarak végigpásztázzák a szemfenék képleteit, a vizsgált területekről pedig részletes keresztmetszeti rétegfelvételt készítenek.

A kapott képek alapján tökéletesen pontos információt nyerhetünk bármilyen fent említett elváltozásról, ami lehetőséget teremt arra, hogy a megfelelő kezelésekkel meg tudjuk fékezni a szemek állapotának romlását, illetve az érintett szakterületek, társszakmák felé segítséget adjunk a kezelések biztonságos folytatásához.

A Premium Vision többféle szűrővizsgálatot kínál

  • Diabétesz szűrőcsomag OCT vizsgálattal
  • Glaukóma szűrőcsomag OCT vizsgálattal
  • Makula degeneráció szűrőcsomag OCT vizsgálattal

OCT vizsgálat ára

Mindhárom csomagon belül további lehetőségeink vannak, melyek természetesen kihatnak az anyagi részletekre is, így mindenki a számára legideálisabb megoldás mellett dönthet.

  • Szakorvos által elvégzett vizsgálat átfogó szemészeti vizsgálat lepecsételt kiértékeléssel 38.000.- Ft.
  • Szakorvos által elvégzett szemészeti vizsgálat és OCT. E-mailben elküldött lelettel, lepecsételt kiértékelés nélkül 30.000.- Ft.
  • Optomerista/optikus által elvégzett OCT felvétel, továbbítva a páciensnek, saját kezelőorvos felkereséséhez 20.000.- Ft.

OCT vizsgálat

Premium Vision Optika

A vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.