A kritikus fúziós frekvencia mérése

A látóideg ingerület-vezetésének ellenőrzésére szolgáló CFF vizsgálat segítségével több probléma is kideríthető. Ilyen lehet például a látóideg károsodás, melyet legtöbb esetben a zöldhályog, vagyis a glaukóma eredményez.

De mit is takar pontosan ez az elnevezés?

A CFF rövidítés a kritikus fúziós frekvenciára utal, melynek meghatározásával könnyen felfedezhető, amennyiben a látóideg területe károsodásnak indult. Egy olyan rezgésszámot határoz meg, mely a lényeges változással járó összeolvadás mértékét mutatja meg, melynek lényegét a vizsgálat menetének leírásából fogjuk tisztábban látni.

Nézzük, hogyan zajlik a CFF vizsgálat!

A CFF vizsgálat csupán pár percet vesz igénybe, és nem jár semmilyen kellemetlenséggel. A páciensnek csupán annyi teendője van, hogy egy körülbelül 30 centiméteres távolságra lévő, vibráló zöldessárga fénypontot nézzen. Amennyiben úgy érzékeli, hogy ez a fény már nem villog, hanem egybefüggően világít, akkor azt jeleznie kell. Ezt követően újra jelzést kell adnia, amikor ismét vibrálni látja a fényt. Ezt a folyamatot mindegyik szemmel külön-külön el kell végezni, méghozzá mindegyik irányban. Mivel az egyre gyorsabban villogó fényeket a szem látórendszere egy idő után már nem képes elkülöníteni, hanem összeolvasztja és egynek látja, így akkor is folyamatosnak érzékelheti, amikor az vibrál. Csak éppen az nem mindegy, hogy ez milyen értékeknél történik meg.

Így születik mindebből egy frekvenciaérték, mely jóval alacsonyabb eredményt mutat akkor, ha a látóideg sérült. Az idősödéssel szintén együtt járhat, hogy eltérés észlelhető ezekben az értékekben, de egyáltalán nem akkora különbséggel, mint amikor valódi problémával állunk szemben.

cff vizsgálat a premium vision szemészeten

Mikor lehet szükség CFF vizsgálatra?

A vizsgálatnak köszönhetően pontos adatokat kaphatunk a látóideg ingerületvezetési sebességéről, ami a fent említett szembetegségen, vagyis a zöldhályogon kívül fontos kiindulási pontot adhat különböző neurológiai betegségek, többek között a sclerosis multiplex kivizsgálásakor, de cukorbetegség esetén is. Így a CFF készülék segítségével mért adatok egyrészt szűrővizsgálatként, a látópálya betegségeinek megállapítására és pontos diagnózis felállítására szolgálnak. Másrészt viszont érdemes lehet arra is alkalmazni időről időre ezt a vizsgálati lehetőséget, hogy a már meglévő problémák előrehaladását, illetve esetleges javulását nyomon követhessük.

CFF vizsgálat

Premium Vision Optika

A CFF vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.