Fabrizio Bonci

A szakmájában jelentős hírnévnek és megbecsülésnek örvendő, olasz származású optometrista, Fabrizio Bonci jelenleg az egyetlen hazánkban, aki a szemészet ideggyógyászati területén dolgozik. A nagytudású szakember Rómában szerezte meg ismereteit ezen az ágon, később az Egyesült Királyságban dolgozott, majd 2011-ben kezdett Magyarországon tevékenykedni. Budapesten csak a Premium Vision Optikában vizsgál, ahol minden pénteken várja a pácienseket.

Kimagasló szakmai felkészültség

Korábbi munkái során Fabrizio Bonci részt vett kettőslátásban, illetve akaratlan szemmozgásban szenvedő betegek kezelésében. Később a szédülés és egyensúlyzavarok értékelésével, valamint kezelésével foglalkozó intézetben szerezte meg a Vestibularis Rehabilitációs Tanúsítványt. Kiemelt szakterületei között a legfontosabb a gyermek- és időskori optometria, a neuro-optometria – ezen belül a neuro-optometriai rehabilitáció -, a gyengénlátás kezelése, a vizuális terápia és a binokuláris látás rendellenességeinek korrigálása. Szaktudását számos nemzetközi publikációjában is kamatoztatta már, ezen felül pedig optometriai könyvek megalkotásában is segédkezett.

Milyen problémákkal fordulhatunk hozzá?

„Nagyon sok olyan emberrel foglalkozom, akik valamilyen agyi sérülést szenvedtek el. Ez lehet műtéti-, traumás agysérülés, agydaganat, esetleg stroke is. A hivatásom célja, hogy jobbá és könnyebbé tegyem az életüket neuro-optometriai rehabilitáció, vagy vizuális terápia segítségével.” – avatott be minket az optomerista. A fent említett esetekben előfordulhat például kettős látás, bénulás vagy kancsalság is.

Ezen kívül nagyon szeret gyerekekkel is dolgozni, akár neurológiai problémákkal küzdő, akár teljesen egészséges gyermekekről van szó. Általában szemüvegek – sokszor speciális, prizmás szemüvegek – segítségével, esetleg vizuális terápiával vagy neuro-optometriai rehabilitációval korrigálja az olyan problémákat, mint például a kancsalság, rejtett kancsalság, tágulási zavar, vagy egyéb, tanulási nehézségeket okozó gondok.

Pontosan mi is az a vizuális terápia?

Az eredeti nevén vision therapy-ként ismert kezelés egy olyan terápiás módszer, mely segít megtanítani az agynak, hogyan irányítsa a szemeket. Ezzel javulnak a vizuális képességek, melyek igencsak komoly szerepet töltenek be az olvasás, a tanulás, a koncentráció területén. Mindezek mellett a figyelem javítását is segíti a terápia.

A teljesen egyedi és személyre szabott kezelési program lehetővé teszi, hogy a vizuális úton beérkező információkat könnyebben és pontosabban dolgozza fel a páciens. Olyan problémák kezelésére alkalmazható, mint a tompalátás, kancsalság, kettőslátás, a szemek együttműködésének, mozgásának vagy összetartásának zavara, fókuszálási nehézségek, illetve szemfáradtság. Ezeken felül segítséget nyújt a térérzékelési és térlátási, valamint a kéz-szem koordinációját érintő zavarok leküzdésében is, ahogy a vizuális érzékelés és feldolgozás problémáit is kiküszöböli.

A neuro-optometriai rehabilitációról

Ahogy fentebb is említettük, többféle okból – például testi fogyatékosság, agysérülés, idegrendszeri sérülés miatt – jelentkezhet olyan zavar, mely a vizuális rendszer működését érinti. A neuro-optometriai terápia egy olyan rehabilitációs eljárás, mely segíti az észlelési-, az érzékelési- és a motoros problémák leküzdését. Ilyen lehet például a kancsalság, a kettőslátás, a binokuláris zavar, de ide sorolhatjuk a szemmozgató ideg diszfunkcióját is.

Vesztibuláris tréning az egyensúlyzavarok ellen

Ez a lehetőség az egyensúlyszerv rendellenességei miatt létrejött kellemetlenségeket – mint a szédülés, az egyensúlyzavar vagy az egyensúly hiánya – képes enyhíteni. Amennyiben ilyen típusú problémával állunk szemben, akkor sokszor érezhetjük magunkat bizonytalannak tekintetváltás, illetve mozgás közben, hiszen a szemünk kevésbé, vagy egyáltalán nem képes fixálni. A tréning ugyanúgy, mint a többi terápia esetén is egyénre szabott, méghozzá a vizsgálatok kiértékelése alapján.

Bármilyen neurotikus eredetű – és természetesen egyéb – optometriai zavar keseríti meg életünket, Fabrizio Bonci kiterjedt szakértelemmel és személyre alakított megoldásokkal vár bennünket a Premium Vision-ben, minden pénteken. A lelkes és közvetlen optometrista minden korosztálynak egyaránt segítséget tud nyújtani, hogy jobb életminőséggel folytathassák mindennapjaikat. Az olasz anyanyelv mellett természetesen angolul és magyarul is fordulhatunk hozzá.

Neuro-optometra - Fabrizio Bonci rendelése

Premium Vision Optika

A vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.