Kancsalság

Milyen megoldások segíthetnek?

A kancsalság már többnyire gyerekkorban jelentkező probléma. Ilyenkor sérül a két szem összehangolt, együttes működése, és a szemek állása nem párhuzamos egymással, miközben egyenesen előre nézünk. Ez a jelenség érintheti akár csak az egyik, vagy mindkét szemet is. Mivel a szemtengelyek keresztezik egymást, így az ideghártya különböző pontjaira vetül a kép. Az agyunk ebben az esetben kettőzötten látja a világot, nincs térlátás és nem létezik kétszemes látás sem.

kancsalság

A kancsalság tünetei

Természetesen a kancsalság egy többnyire látható szemprobléma, így szemből nézve teljesen egyértelmű tünet, hogy nem párhuzamosak a szemtengelyek. Fontos itt megjegyezni, hogy oldalról nézve viszont ez egyáltalán nem ítélhető meg pontosan. Kisgyerekeknél kancsalság jele lehet az is, ha sokat dörzsöli a szemét, észrevehetően bántja a fény és többször hunyorog.

Amennyiben nem kezeljük időben ezt a szembetegséget, akkor sajnos tompalátás alakulhat ki a kancsalitó szemen. Gyerekek esetén az agy teljesen kiszűri a gyengébb szemből érkező jeleket, felnőttkorban szerzett kancsalság esetén azonban erre már nem képes, így kettős látás alakul ki. Ez, súlyosságától, fennállási idejétől függően kifejezetten gondot okozhat vezetés, vagy például monitor előtti munkák esetén.

Milyen megoldások segíthetnek?

A kancsalság kezelése akár évekig is eltarthat, ezért fontos, hogy olyan szakemberrel kezdjük el, akiben megbízunk, és együtt tudunk vele működni. Egyszemes kancsalság esetén a szükséges szemüveges korrekció mellett első körben letakarják a nem kancsal szemet, de ez sosem tarthat egy hétnél tovább, ilyenkor egy fél napos megszakítás következik. A szemletakarás egészen addig tart, amíg a kancsal szem vissza nem nyeri teljesen a látóélességét, amennyiben ez lehetséges. Más típusú kancsalság tekintetében a váltott takarás jöhet szóba. Ilyen esetekben a látóélesség visszanyeréséhez gyakran szemüveges korrekcióra is szükség van.

Amint ezek a folyamatok elérték céljukat, a kancsal szemet megműtik. A műtét célja, hogy a kancsalság mértékét legalább 5 fokos eltérés alá minimalizálják. A beavatkozást követően újabb vizsgálatok következnek, melyek eredményétől függően ismét szemüveges korrekció jöhet szóba.

Mivel az új helyzethez az agyunknak is hozzá kell szoknia, így szemész szakorvos segítségével műtét után is folytatni kell a folyamatos kezeléseket/felülvizsgálatokat. Szerzett kancsalság esetén prizmás korrekció vagy műtét jöhet szóba a zavaró kettőslátás megszűntetésére.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.