Szemszárazság

Száraz szem esetén milyen megoldások segíthetnek?

A szemszárazság tulajdonképpen egy könnyfilm-károsodás, melyet könnyhiány vagy könnyvesztés okoz. A könnyfilm rengeteg részletért felelős, köztük például a szemek védelméért a kórokozókkal szemben, illetve az idegen testek „kiöblítéséért”. Ugyanígy felel azért is, hogy a szaru- és kötőhártyát állandóan nedvesen tartsa. Ennek hiányában beszélhetünk szemszárazságról.

szemszárazság

A szemszárazság okai

Ez a probléma több okból kifolyólag is előfordulhat. Sok esetben elég például az is, ha kontaktlencsénket néha bent felejtjük, de a monitor előtti munkavégzés is elősegítheti. Idősebb korban még gyakoribb az előfordulása, ugyanis a könnymirigyek is sorvadni kezdhetnek, ami szintén ilyen állapotot idéz elő. Ezen felül olyan krónikus betegség is állhat a háttérben, mint például a cukorbetegség, vagy pajzsmirigyproblémák, ezért érdemes kiszélesíteni a vizsgálatok körét, vagy tájékoztatni a fennálló gondjainkról a szemész szakorvost is. Mindezek mellett hormonális változások is okozhatnak szemszárazságot, éppúgy, mint egyes gyógyszerek, melyek mellékhatásaként érinthet minket ez a probléma.

A szemszárazság tünetei

A szemszárazság tünetei elég egyértelműek. Ahhoz, hogy úgy érezzük, szinte porzik a szemünk, viszkető és égő érzés is társulhat. Látásunk lehet homályos, gyakrabban hunyorgunk vagy pislogunk. Később a szem már fájni kezd, érzékenyebb lesz mindennemű külső hatásra. Fokozott könnycsorgás is észlelhető rosszabb esetekben, ami bár ellentmondónak tűnik, mégis egyértelmű: a rendellenes könnytermeléssel próbálja a szem ellensúlyozni a bajt.

Mit tehetünk?

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk szemeink állapotára, és amennyiben szükséges, akkor alkalmazzunk műkönnyet akár 2 óránként. Ezen felül további védelmet nyújthatunk például egy kékfényszűrővel ellátott monitoros szemüveggel, amennyiben a munkakörünk miatt digitális eszközök elé kényszerítjük szemeinket. Figyeljünk oda, hogy tartsunk több szünetet, és koncentráljunk arra is, hogy pislogjunk többet. Súlyosabb esetben orvos által felírt szemcsepp vagy kenőcs jelentheti a megoldást, valamint léteznek kifejezetten terápiás jellegű, lágy kontaktlencsék, illetve oldalról is zárt szemüvegek. Utóbbi eszközök célja, hogy megakadályozzák a könnyfilm idő előtti elpárolgását.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.