Farkasvakság

Milyen megoldások segíthetnek?

Farkasvakság esetén félhomályban, illetve szürkületben sokkal gyengébb látás jellemző. Ez azért van, mert a szem a fény utáni sötétséghez egyszerűen képtelen ilyenkor azonnal alkalmazkodni. Kialakulásának egyetlen oka az A-vitamin hiánya. Ez eredményezi a „pálcikák” pusztulását, melyek a szem látóidegsejtjei.

farkasvakság

Mikor állhat fenn A-vitamin hiány?

Mivel a fejlett országokban már nagyon ritkán és csak szélsőséges körülmények között alakul ki ilyen súlyos hiánybetegség, ezért érdemes felszívódási-, vagy anyagcserezavarra is gondolni ezen esetekben. Ugyancsak fokozhatja az A-vitamin hiányát, amikor ezzel egyidejűleg cink-, vagy vashiány áll fenn.

Ezen felül a súlyos alkoholfogyasztás is kedvez ennek az állapotnak, hiszen ilyenkor a szervezet kevésbé képes előállítani a felvett előanyagokból az A-vitamint.

A farkasvakság egyéb tünetei

A rossz éjszakai látás mellett olyan tüneteket is érzékelhetünk, mint például az étvágytalanság, de észrevehetünk elváltozásokat a bőrünkön és a fogainkon is. Hajunk törékennyé válhat és körmeink is berepedezhetnek. A fertőzésekkel szembeni ellenállás is csökken, így az egyik legelső tünetként emlegethetjük a légúti betegségekkel szembeni erős fogékonyságot.

Mit tehetünk ellene?

A farkasvakságot egyértelműen a megfelelő vitaminbevitellel lehet kezelni, ám a már kialakult vakság sajnos nem gyógyítható, ekkor a pálcikák teljes pusztulásáról van szó. Ide eljutni azonban hosszabb idő, így a tünetek észlelésekor tett megfelelő lépések és vizsgálatok segítségével búcsút mondhatunk a kellemetlen problémának.

Megelőzése azonban talán még fontosabb, így el is kerülhet minket ez a kellemetlenség. A megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel mindenki számára elengedhetetlen. Amennyiben komolyan vesszük ezt, és mégis előjön a probléma, akkor a fent említett egyéb lehetőségeket kell kivizsgáltatni, mi állhat pontosan a háttérben.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.