Árpa a szemhéjon

Árpa a szemen, milyen megoldások segíthetnek?

Az árpa, mely a szemhéjon jelenik meg, tulajdonképpen egy apró, ám annál nagyobb kellemetlenségeket okozó, gyulladásos tályog. Ezt a szemünket érintő problémát általában bakteriális fertőzés okozza, és sajnos egy időben, egy helyen több is kialakulhat. Létezik külső és belső árpa is, attól függően, hogy pontosan hol helyezkedik el – szemhéjunknak a szemgolyó felöli vagy a külső részén.

Árpa a szemhéjon

A szem árpa tünetei

A kis pattanásszerű képződmény eléggé egyértelmű jele annak, hogy árpa alakult ki a szemhéjon. Azonban még biztosabb a diagnózis, ha emellé váladékozás, feszülés, duzzanat, pirosodás, érzékenység, illetve fájdalom is társulnak. Később sárgás gennycsap jelenik meg a felszínén, ekkor már nem feszül annyira.

Fertőző ez a betegség?

Amennyiben esetleg valamilyen vírus okozza a fertőzést, akkor egy szempillaspirál alkalmazásával az átvihető a másik szemre, de leggyakrabban nem ez áll a háttérben. Szükségtelen távolságot tartani attól, akinek árpa van a szemhéján, hiszen cseppfertőzéssel nem terjed ez a szemprobléma.

Milyen megoldások segíthetnek?

Nagyon sok esetben gyorsíthatjuk a gyógyulást egyszerű borogatással, párakötéssel. Sőt, igen sokszor ez a probléma magától is elmúlik, további elváltozásokat pedig nem eredményez. Viszont, amennyiben szükséges, szakorvosi segítség is kellhet. Ilyenkor antibiotikumos, esetleg szteroidos kenőccsel veszik fel a küzdelmet a kellemetlenség ellen. Soha ne próbáljuk megnyitni vagy kitisztítani mi magunk, hiszen ezzel csak több kárt okozhatunk!

Fontos tudni!

Az árpa szinte mindenkinek legalább egyszer beárnyékolja a napjait, igen hétköznapi és gyakori elváltozás, mely könnyen kezelhető. Azonban, ha sokszor egymás után visszatér, akkor más problémákra is utalhat, így nem árt egy alaposabb kivizsgálás. Cukorbetegség, vagy legyengült immunrendszer is állhat a háttérben.

A jégárpa egy ritkább, ám sokkal kellemetlenebb szembetegség, mely a belső mirigyek gyulladásából ered. Mivel ez sosem fakad ki magától, így sebészeti úton kell eltávolítani.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.