Cilinderes szem

Milyen megoldások segíthetnek?

A cilinderes szem, más néven asztigmia a harmadik leggyakoribb fényretörésihiba – a távol- és rövidlátás után -, mely a látást érinti. Ilyenkor egyfajta fénytörési hiba alakul ki, a szemünk felszínére eső fénysugarak nem egy pontban vetülnek le. Úgy is mondhatnánk, hogy a szemnek nem egy fókuszpontja van. A cilinderes szem szaruhártyája inkább hordó alakú, szemben az egészséges szem tökéletes gömbfelszínével.

cilinderes szem

Hogyan alakul ki a cilinderes szem és milyen tünetei vannak

Általában egy veleszületett problémaként említhetjük, de természetesen más okból kifolyólag is kialakulhat, ami lehet például egy baleset. Igen sokszor csak az egyik szemet érinti, mégis nagyon fontos a korai felismerés, hogy megelőzzük a további romlást.

Tünetei a homályos látás, a gyakori és egyben erős fejfájás, valamint a látás élességének csökkenése is utalhat erre a problémára. Mivel ezek a tünetek más szemproblémára is utalhatnak, így az a legjobb, ha minél hamarabb szakemberhez fordulunk.

Hogyan lehet kezelni?

Elengedhetetlen, hogy a cilinderes szem megfelelő korrigálást kapjon, másképp a látásunk további romlásnak indulhat, ellustulhat és akár tompalátás is kialakulhat. Éppen ezért nem szabad olyan szemüveget hordani például, ami nem részletes vizsgálat alapján készült.

A megfelelő korrekció úgynevezett cilinderes szemüveglencsével, illetve tórikus kontaktlencsével történhet attól függően, melyiket érezzük a legideálisabbnak. Ezek segítségével kiküszöbölhetők a szaruhártya felszínének torzulásai, valamint biztosítható a tökéletesen éles látás is.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.