Színlátás zavarai

A színtévesztés és színvakság nyomában

A színtévesztés, illetve színvakság általában egy olyan örökletes probléma, melynél a színérzékelő csapok nem működnek megfelelően. Ezek a csapok a látóhártyában, a sárgafolt területén helyezkednek el, és segítségükkel vagyunk képesek a színek felismerésére.

ishihara-teszt-konyv

Hogyan működik a színlátás?

A fent említett csapok három alapszínt képesek felismerni. Ez a vörös, a zöld és a kék. A többi színárnyalat érzékelése ezek keveréséből fakad. Ahhoz, hogy kifogástalan legyen a színlátásunk, a különböző színeket felismerő csapoknak tökéletesen kell működniük, méghozzá megfelelő arányban. Amennyiben valamelyik gyengébb működésre képes csak, vagy teljesen hiányzik, az színérzékelési zavarokat eredményez.

A színlátás zavarai mögött húzódó okok

Ahogy már írtuk, leggyakrabban örökletes ez a szemprobléma. Ezen belül is, mivel nemhez kötött a folyamat, így nagyobb számban érinti a férfiakat. Persze léteznek olyan esetek is, amikor szerzett színtévesztésről beszélünk. Ezt eredményezheti valamilyen szemészeti betegség – például zöldhályog vagy szürkehályog -, de egyes gyógyszerek, illetve vegyszerek alkalmazásának mellékhatásaként is felléphetnek hasonló tünetek.

Ugyancsak okozhatja olyan baleset, melyben sérül az agy vagy a retina, de megfelelő védelem nélkül az erős UV-sugárzásnak is lehetnek ilyen típusú következményei. Átmeneti színlátási zavart idézhet elő intenzív migrén is. Amennyiben öröklött zavarral állunk szemben, akkor ez az állapot sajnos nem visszafordítható, maximum a kifejezetten erre készített szemüvegek, illetve kontaktlencsék segítségével tehetjük komfortosabbá és színesebbé mindennapjainkat. A szerzett típusok egy része viszont visszafordítható.

A színtévesztés és a színvakság jellemzői és típusai

Színtévesztésről akkor beszélünk, amikor valamelyik szín érzékelésében zavar adódik. Ilyenkor csökken a képesség a szóban forgó szín felismerésére, a páciens sokkal halványabbnak látja azt, illetve nagyon nehezen tudja elkülöníteni a környezetétől.

Színvakság esetén az adott szín érzékelése teljesen megszűnik. Ebben az esetben az érintett szín csupán szürkésnek látszik.

Nagyon ritka, de előfordulhat teljes színvakság is, amikor mindhárom érzékelő sejt hiányzik. Ilyenkor nem csak a színek érzékelésével van probléma, hanem a látás élessége is gyengébb.

Leggyakrabban a vörös és a zöld szín felismerésében jelentkezik zavar. Ezeket – attól függően, melyik színről van éppen szó – vörös, illetve zöld színtévesztésnek vagy színvakságnak nevezzük. Sokkal ritkább jelenség a kék színt érintő színtévesztés vagy színvakság, amikor a kék és a sárga szín elkülönítése okoz gondokat.

Hogyan derülhet fény a problémára?

Érdekes tény, hogy sok esetben egy színtévesztő nem is tudja, hogy az. Hiszen már gyermekkorától kezdve megtanulja, hogy melyik árnyalatot hogyan nevezzük, és fogalma sincs arról, hogy azt másképp kellene látnia. Ilyenkor általában csak szűrővizsgálat alkalmával tudja meg a diagnózist.

A színlátás vizsgálata színes számokat, illetve ábrákat elrejtő képek – például az Ishihara teszt – segítségével történik, melynek során a színtévesztő ezeket nehezen, a színvak pedig egyáltalán nem ismeri fel. Pontosabb adatokat a probléma súlyosságáról az úgynevezett anomaloszkóppal végzett vizsgálat adhat, melynek lényege, hogy színkeveréssel kideríthető, milyen fokú, és melyik színre kiterjedő zavar áll fenn.

Amennyiben a családban előfordult már színlátási zavar, érdemes már kisebb korban foglalkozni azzal, hogy fennáll-e valamelyik típus a gyermekeknél.

Ishihara teszttel felmérhetjük szemeink színérzékelését

A színtévesztés, illetve színvakság általában egy örökletes probléma, mely színérzékelési zavarokat eredményez. Éppen ezért nem elenyésző azon esetek száma, amikor egy szűrővizsgálat során derül csak ki a probléma. Mivel már gyermekkorban úgy tanulja meg a színtévesztő páciens, hogy az általa látott színárnyalatot hogyan nevezzük, így nem is tudja, hogy valójában rosszul látja a színeket.

A színtévesztés és a színvakság

Az egyik leggyakoribb fajtája a színtévesztésnek, amikor a vörös és a zöld szín felismerésében adódik zavar. Ilyenkor a színtévesztő az adott színt vagy halványabbnak látja, vagy sokkal nehezebben különíti el a környezetétől. Amennyiben nem csak halványabb a szóban forgó szín, hanem teljesen szürke a páciens számára, akkor színvakságról beszélünk, ami már jelentős látásgyengeséggel jár.

Különböző szemészeti betegségek  (pl. szürkehályog, szemfenéki betegségek, gyógyszer mellékhatások) esetén is előfordul, hogy változik a korábbi színlátás minősége.

Mindezek kiderítésében hatalmas segítséget nyújt első lépésként az úgynevezett Ishihara teszt.

színlátas teszt

színlátas teszt 2

színlátas teszt 3

A színteszt csak általános utalásokat ad a színtévesztésről. Amennyiben úgy érzi, hogy a színeket nehéz azonosítania, javasoljuk, hogy keressen fel minket további vizsgálat céljából.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.