Multifokális lencse

multifokális lencse zeiss smartlife

Progresszív – multifokális szemüveglencsék

Mint minden szövetünk, az évek múlásával sajnos szemeink is öregedni kezdenek, veszítenek rugalmasságukból. Legtöbben ezt 40 éves kor után kezdik el megtapasztalni, amikor a szemlencse már kevésbé képes az alkalmazkodásra. Ilyenkor egyre távolabb és távolabb tartjuk például az olvasnivalónkat, és ahhoz, hogy közelre kényelmesen és tisztán lássunk, már olvasószemüveg kell. Ez egy olyannyira természetes jelenség, mint a ráncok vagy éppen az első ősz hajszál – és aztán sajnos a többi – megjelenése. Ugyan az effajta öregedési folyamatokat nem igazán tudjuk kordában tartani, azért a felmerülő kellemetlenségeket már hatékonyan tudjuk enyhíteni a modern technológia segítségével. A progresszív szemüveglencse pontosan erre hívatott, hiszen egyidejűleg teszi lehetővé a közeli és távoli látás tökéletességét, a látásproblémák korrigálásával.

Közeli és távoli lencse egy szemüvegben

Sokan érzik jogosan fárasztónak, hogy különböző élethelyzetekben más-más szemüveget kellene hordaniuk, akár másodpercek alatt cserélgetve őket. Gondoljunk csak egy sima bevásárlásra! Nem csak kényelmetlen, de szabályszerűen idegesítő lehet, ha ahhoz, hogy mindent élesen lássunk, több szemüvegre is szükség van, közben pedig azt sem tudjuk, hova tegyük, hogyan fogjuk a másikat stb. A 40 év felett meginduló látásproblémákra, a progresszív szemüveglencse nem csak a legmodernebb, hanem a legkényelmesebb megoldás is egyben.

progressziv multifokális lencse

Mire jó a progresszív multifokális lencse?

A progresszív lencsék nem csupán a legkorszerűbb, hanem egyúttal a legbonyolultabb típusnak is mondhatók. Úgy lehet talán a legkönnyebben elképzelni, mintha két – vagy több – eltérő dioptriájú lencséből állították volna össze őket, mely teljesen láthatatlan. A két – vagy több – lencsedioptria segítségével közelre és távolra, valamint a köztes távolságokra is élesen láthatunk egyetlen szemüveg viselésével.

Több fókuszú lencse – multifokális lencse

A távolra nézéshez a lencse felső részén alakítják ki a megfelelő dioptriát, az olvasáshoz szükségeset pedig az alsó részén. A két dioptria között fokozatosan, vagyis progresszíven változik a dioptria értéke. Ezt több fókuszú, más néven multifokális lencsének is nevezik. Léteznek olyan általános használatra alkalmas lencsék is, melyeket kifejezetten a hétköznapi tevékenységhez igazítottak. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően minden távolságra tökéletesen és élesen láthatunk, ráadásul szemüvegünket teljesen személyre szabottan tervezik meg a legelső pillanattól az utolsó momentumig, figyelembe véve viselője különleges igényeit és természetesen életvitelét is.

Miben különbözik a bifokális lencse?

A bifokális, más néven kétfókuszú szemüveg esetében a közelre látást egy kis belecsiszolt ablak teszi lehetővé. Hátránya azonban, hogy a közeli, illetve távoli dioptriák között éles választóvonal húzódik, hiszen csak két fókuszponttal rendelkezik. Emiatt a köztes terület homályos lesz, és a hirtelen képugrás is zavaró lehet. Abban az esetben például, ha valaki számítógépen dolgozik, ami köztes távolságnak minősül, nem is használható, ugyanis az átmeneti dioptria hiányzik. Emellett nem is igazán esztétikus, hiszen kialakítása könnyen felismerhető, ezzel együtt öregítheti is viselőjét.

A progresszív lencse a legkényelmesebb megoldás

A multifokális lencse megszámlálhatatlanul sok fókuszponttal rendelkezik, ezért minden távolságra élesen láthatunk vele. Így tökéletes és zavartalan lesz látásunk közelre, távolra és a köztes távolságokra is egyaránt.

Olyan hétköznapi tevékenységünkre is jó hatással lehet ez, mint például az autóvezetés, ahol a kiszélesedett látómező könnyebbséget és biztonságot nyújt. A szélvédőn túl és a műszerfalra egyaránt élesen látunk. Ugyancsak elfelejthetjük a szemüvegek folyamatos cserélgetését, ahogyan a képugrást is. A progresszív lencse mindezekkel stabilitást és komfortérzetet ad. Ráadásul esztétikus is, hiszen a bifokális lencsével ellentétben ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos szemüveg. Így fiatalosak is maradhatunk. Előnyei közé sorolható még az is, hogy nagyon tartós, és egész nap viselhetjük, bármilyen élethelyzetben.

Meddig tart a multifokális lencse megszokása?

Ahhoz, hogy a progresszív lencse összes pozitívumát kiélvezhessük, először hozzá kell szoknunk viseléséhez. Ehhez meg kell tanulnunk, hogyan mozgassuk a fejünket, illetve a szemeinket. De mi ez a rövid ideig tartó szokatlanság ahhoz képest, hogy aztán mennyi előnnyel jár egy ilyen szemüveg? A progresszív lencse által nyújtott előnyök idővel egyszerűen megfizethetetlenek.

A PROGRESSZÍV LENCSÉKET MEGSZOKHATJUK  EGY-KÉT NAP ALATT, DE EZ ELTARTHAT AKÁR TÖBB HÉTIG IS.

Kevesen tudják, hogy a multifokális szemüveglencse olyan mozdulatokra készteti az utolsó nyakcsigolyákat és a fejünket, melyek nagymértékben csökkenthetik a gerincmeszesedést. Éppen ezért külföldön kifejezetten e célból is ajánlják a pácienseknek az orvosok a viselését.

Az első multifokális (progresszív) szemüveglencse kiválasztása

Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk, mindenképpen szakszerű szemvizsgálatra van szükség az első multifokális szemüveg elkészítése előtt. A jól működő szemüveg legfontosabb kritériuma a helyesen meghatározott fénytörési hiba, vagyis az, hogy milyen dioptriára van szükségünk az éleslátáshoz. A szemvizsgálat során meghatározzák látásunk aktuális paramétereit.

Ezt követően történhet csak a számunkra megfelelő multifokális lencse kiválasztása, melyek tekintetében a választék igencsak széles palettán mozog ma már. Vannak általános és speciális célra alkalmazható típusok is. Utóbbihoz sorolhatjuk például az autóvezetést, a számítógépes munkát vagy a sportolást is. Ezek természetesen nem csak kialakításban, hanem árban is különbségeket mutatnak, így egyértelmű, hogy a megfelelő multifokális szemüveglencse kiválasztásakor rengeteg szempontot figyelembe kell venni. Köztük is a legfontosabb, hogy milyen élethelyzetben, milyen feladatokhoz fogjuk használni majd új szemüvegünket.

ZEISS SmartLife lencsecsalád az online és az állandó mozgásban lévő létformához

 • Ideális első progresszív lencse viselés esetén
 • Megerőltetés nélküli éles látás nyomtatott anyagoknál és digitális készülékeknél
 • Gyors fókuszváltás és jó dinamikus látás egész nap még mai világunk kihívásainál is
 • Vékony és pehelysúlyú lencsék
 • Digital Inside® Technológia
 • Korlátlan keretválaszték
 • Gyors megszokás bármilyen keretnél
 • Megerőltetés nélküli éles látás nyomtatott anyagoknál és digitális készülékeknél
 • Gyors fókuszváltás és jó dinamikus látás egész nap még mai világunk kihívásainál is
 • Vékony és pehelysúlyú lencsék
 • Adaptation Control és a FrameFit® technológia
 • Korlátlan keretválaszték
 • Jobb látás a 3D látás teljes kihasználásával
 • Gyors megszokás bármilyen keretnél
 • Megerőltetés nélküli éles látás nyomtatott anyagoknál és digitális készülékeknél
 • Gyors fókuszváltás és jó dinamikus látás egész nap még mai világunk kihívásainál is
 • Vékony és pehelysúlyú lencsék
 • FaceFit technológia
 • Korlátlan keretválaszték, gyors megszokás
 • Jobb látás a 3D látás teljes kihasználásával
 • Legjobb természetes látás éjjel és nappal minden egyes viselőnek személyre szabva mindennapjainak fő tevékenységei alapján
 • Megerőltetés nélküli éles látás nyomtatott anyagoknál és digitális készülékeknél
 • Gyors fókuszváltás és jó dinamikus látás egész nap még mai világunk kihívásainál is
 • Vékony és pehelysúlyú lencsék
 • IndividualFit® és Luminance Design® technológia

Hogyan válassz szemüvegkeretet a multifokális lencséhez?

Miután megtörtént a megfelelő szemüveglencse megahatározása, a keretválasztáson a sor. Mivel egy speciális lencsetípusról beszélünk, így nem árt, ha néhány szempontról nem feledkezünk meg közben:

 • Mivel új szemüvegünket egész napos viseletre szánjuk, fontos, hogy a keret jó minőségű, kényelmes és könnyű legyen.
 • Jó, ha a kiválasztott szemüvegkeret középrészének dőlését állítani lehet, és fontos az orrtámasz is, a megfelelő látáskomfort eléréséhez, hiszen ehhez szükséges, hogy a keretet a saját egyéni, anatómiai adottságainkhoz lehessen állítani. Ha ezt a szempontot vesszük figyelembe, akkor egy fém szemüvegkeret lehet a legjobb választás.
 • A multifokális lencsék oldalsó részén úgynevezett periférikus zónák – vagyis homályos területek - találhatóak. Ezeket még a keretbe csiszolást követően sem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni. Ez azonban egyáltalán nem zavarja a látást, amennyiben pontosan betartjuk a lencse viselésére vonatkozó tanácsokat. Viszont így jobban tesszük, ha kerüljük a túlságosan széles keretet, így minimálisra csökkenthető a homályos részek mérete.
 • Ugyanígy figyelni kell arra is, hogy a multifokális lencse középső részén egy függőleges progresszív csatorna található. Ezen a részen kezd el átváltani a lencse erőssége lassan és fokozatosan a távoliból a közeli korrekcióba. Ennek hossza lencsetípustól függően akár 11-16 mm is lehet, ezért a szemüvegkeret kiválasztásánál fontos, hogy ez a távolság a pupillától lefelé mérve beleférjen a keret mélységébe.
 • Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb szemüvegkeretet megtalálhassuk, kérjünk segítséget szakértő látszerésztől. Ugyanis a jól megválasztott keret egyenes út ahhoz, hogy elégedett multifokális lencseviselők lehessünk.

Mi jön ez után?

Amint kiválasztottuk a megfelelő multifokális lencsét és a hozzá passzoló keretet is, nincs más hátra, mint a szemüveglencsék feljelölése: először a látszerész ránk igazítja a keretet, figyelembe véve fejformánkat és fiziológiai adottságainkat. Majd távolba kell tekintenünk, ami azt a célt szolgálja, hogy az optikus be tudja jelölni a pupillánk helyzetét, ugyanis a lencse ezen területére kerül majd a távoli dioptria.

Ezután egy előre elkészített sablon segítségével rajzolják fel a lencsére az úgynevezett olvasó zónát, ahová majd a közeli dioptria kerül. A feljelölés helyességének ellenőrzésére olvasópróbára is szükség van. Ennek során egy kényelmes, ülő pozícióban kell olvasnunk egy könyvből a szemüvegkeretet viselve.

Végül az úgynevezett tükörpróba jön, ami egy utolsó ellenőrzés alá veszi a felrajzolt tekintési irányok helyességét. A lencsén végzett feljelölések pontosságán múlik, hogy a multifokális lencse valóban és tökéletesen személyre szabottan segítse majd mindennapjainkat, tehát ez egy nagyon fontos folyamat.

Ezután a szemüveg elkészítésének utolsó fázisához érkeztünk, amikor a lencséket becsiszolják a keretbe. A precíz becsiszolás elengedhetetlen ahhoz, hogy aztán maximálisan kiélvezhessük az új multifokális szemüvegünk által nyújtott előnyöket és kényelmet.

Multifokális lencseválasztékunk

A Premium Vision kínálatában olyan méltán híres márkák multifokális lencséivel találkozhatunk – méghozzá igencsak széles választékban -, mint a Carl ZEISS, Seiko, Rodenstock és az Interoptik.

Multifokális progresszív szemüveg készítés és látásvizsgálat

Premium Vision Optika

A multifokális lencsével ellátott szemüveg készítéshez, látásvizsgálatra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen online időpontot optikánkba.