Mi az a polateszt?

A polateszt egy olyan speciális vizsgálati módszer, mely képes kimutatni a rejtett kancsalságot. Mivel ez a probléma valóban sokáig rejtve maradhat – mivel látható jelei nincsenek -, ezért érdemes elmenni a vizsgálatra, ha bármilyen panasz megjelenik az alább felsoroltak közül. A polateszt vizsgálatnak köszönhetően egyértelmű diagnózist kaphatunk.

Milyen tünetek jelezhetik a rejtett kancsalságot?

A szempár együttműködésének zavarát sok esetben nem jelzi látásbeli probléma, illetve nincsenek jól kivehető jelei sem. Azonban akadnak bőven tünetek, melyekre érdemes felfigyelnünk. Ilyen például a migrénes fejfájás, a koncentrációs zavar, a frontérzékenység és az olvasásnál vagy tanulásnál előforduló nehézségek is, mint például a diszlexia. De az is felhívhatja a rejtett kancsalságra a figyelmünket, ha az új szemüvegünket nehezen tudjuk megszokni, hiába biztosít éles látást. A szem könnyen elfárad, hiszen folyamatosan korrigálni próbálja ezt a látáshibát, így gyakran jár homályos látással, illetve erős könnyezéssel is.

Hogyan történik a polateszt vizsgálat?

A polateszt a szempár együttműködését, a szemizmok egyensúlyát vizsgálja. Segítségével a szemek együttes mozgása is kiértékelhető, így könnyen kiderülhet a rejtett kancsalság. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, azonban elég időigényes. Első lépésként mindig egy szemüvegvizsgálattal indul. Az optimális szemüvegkorrekció – amennyiben szükség van rá – meghatározását követően egy speciális polarizált előtét segít abban, hogy kiderüljön a probléma. A vizsgált személy ezen a szűrőn keresztül néz különböző polarizált ábrákat, egyszerre a két szemével, 5 méteres távolságból.

Milyen megoldást segít elő a polateszt vizsgálat?

A vizsgálat alapján megállapíthatók azok a korrekciós értékek, melyek szükségesek a megfelelő szemüveg elkészítéséhez. Ez az úgynevezett prizmás szemüveg, mely javítja az izmok működését, így megszünteti a fent leírt panaszokat. Ez egyáltalán nem néz ki másképp, mint egy normál szemüveg, ugyanúgy lehet stílusos, divatos darab, tehát nem okoz semmiféle esztétikai kellemetlenséget. Emellett akkor is alkalmazható a prizmás korrekció, amikor látáskorrekcióra is szükségünk van, hiszen a dioptriás lencséket is el lehet látni ilyen funkcióval.

zeiss-polatest

Mikor javasolt a polateszt elvégzése?

Bármelyiket is észleljük a fent felsorolt, kellemetlen tünetek közül, mindenképpen érdemes elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Gyermekek esetében kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk a jelekre, hiszen tanulási problémák is jelentkezhetnek, ha nem derül ki ez a probléma. Mivel a vizsgálat elég hosszadalmas, és együttműködést kíván a vizsgált személytől, ezért inkább 7 éves kor felett ajánlott csak. Felnőttek esetében akkor is érdemes jelentkezni rá, amennyiben még nem voltunk szemvizsgálaton, de ha bármelyik fenti panasz jelentkezik, akkor mindenképpen.

Polateszt vizsgálat

Premium Vision Optika

A polateszt vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.