Rejtett kancsalság

Mit jelent a rejtett kancsalság?

A rejtett kancsalság nevében tökéletesen szerepel a legfőbb tulajdonsága: nagyon sokáig rejtve marad ez a probléma, ugyanis látszólag teljesen egészségesnek tűnnek a szemeink. Mégis fennáll a szempár együttműködésének zavara.

Mindez a két szem nézési vonalaiban megfigyelhető, sokszor igencsak apró eltérésekben jelentkezik. Azt tudnunk kell, hogy valamilyen mértékben a legtöbb embert érinti a rejtett kancsalság, viszont nem mindenkinél okoz kellemetlen panaszokat. Abban az esetben viszont, ha folyamatos problémákkal nehezíti meg mindennapjainkat, nagyon is komolyan kell venni.

rejtett kancsalság

Milyen tünetek segíthetnek a felismerésben?

Mivel a térlátáshoz a két szem együttállása szükséges, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie az agynak a megfelelő, háromdimenziós látás eléréséhez, ha a szemek állása eltér a párhuzamostól. Pontosan emiatt rendszeres, akár migrénes fejfájás, szédülés és koncentrációs zavarokat okozhat ez a probléma. Mivel gyakorisága ellenére inkább ilyen jellegű, mintsem látási panaszokat okoz a rejtett kancsalság, ezért érdemes elmennünk egy teljeskörű látásvizsgálatra is, ha sokszor vagyunk fejfájósak, fáradékonyak, esetleg többször szédülünk, vagy hányingerünk van. Sokkal inkább egyértelmű tünet lehet az, amikor nagyon fáradtak vagyunk, és feltűnik, hogy egyik szemünk kifelé vagy befelé „csúszik”.

Gyermekek esetében ugyancsak nagyon fontos odafigyelnünk a rejtett kancsalság fennállásának lehetőségére, hiszen még komolyabb gondokat is eredményezhet ez a szemprobléma náluk. Akár diszlexia, figyelem- és koncentrációzavar is létrejöhet miatta. Ezen felül a képalkotás zavartsága miatt olvasási és írási nehézségek is előjöhetnek.

Mit tehetünk, és milyen segítség létezik a rejtett kancsalságra?

A fenti tünetek észlelése esetén természetesen elsőként ki kell zárni a szervi okokat a háttérben, azonban legalább ezután érdemes elmenni szemészeti vizsgálatra is. Kérjük optomerista segítségét!

Egy úgynevezett Polateszt vizsgálat könnyen rámutat a szembetegségre. Sokan nem is gondolják, hogy a kínzó migrén, a szem fáradékonyság, összemosódó sorok olvasáskor és a rendszeresen előtörő egyéb problémák mögött a rejtett kancsalság állhat. Pedig a leggyakoribb okok között szerepel. Mindezek megszüntetésére pedig nem gyógyszeres kezelések és különböző terápiák kellenek ilyen esetben, hanem egy teljesen más megoldás szüntetheti meg a panaszokat.

A modern műszerezettséget és szakértelmet igénylő vizsgálat viszont tűpontos diagnózist állít fel, teljesen személyre szabva. A polateszt vizsgálat eredményei alapján aztán a rejtett kancsalság kezelése prizmás szemüveglencsével lehetséges, mely nagyszerűen korrigálja a fennálló problémát, ezzel együtt pedig az összes fent említett panaszt is megszünteti.

Polateszt vizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.