Rejtett kancsalság

Milyen megoldások segíthetnek?

A rejtett kancsalság nevében tökéletesen szerepel a legfőbb tulajdonsága: nagyon sokáig rejtve marad ez a probléma, ugyanis látszólag teljesen egészségesnek tűnnek a szemeink. Mégis fennáll a szempár együttműködésének zavara.

rejtett kancsalság

Milyen tünetek segíthetnek a felismerésben?

Mivel a térlátáshoz a két szem együttállása szükséges, így hatalmas erőfeszítéseket kell tennie az agynak a megfelelő, háromdimenziós látás eléréséhez, ha a szemek állása eltér a párhuzamostól. Pontosan emiatt rendszeres, akár migrénes fejfájás, szédülés és koncentrációs zavarokat okozhat ez a probléma. Mivel gyakorisága ellenére inkább ilyen jellegű, mintsem látási panaszokat okoz a rejtett kancsalság, ezért érdemes elmennünk egy teljeskörű látásvizsgálatra is, ha sokszor vagyunk fejfájósak, fáradékonyak, esetleg többször szédülünk, vagy hányingerünk van. Sokkal inkább egyértelmű tünet lehet az, amikor nagyon fáradtak vagyunk, és feltűnik, hogy egyik szemünk kifelé vagy befelé „csúszik”.

Gyermekek esetében ugyancsak nagyon fontos odafigyelnünk a rejtett kancsalság fennállásának lehetőségére, hiszen még komolyabb gondokat is eredményezhet ez a szemprobléma náluk. Akár diszlexia, figyelem- és koncentrációzavar is létrejöhet miatta. Ezen felül a képalkotás zavartsága miatt olvasási és írási nehézségek is előjöhetnek.

Mit tehetünk, és milyen segítség létezik a rejtett kancsalságra?

A fenti tünetek észlelése esetén természetesen elsőként ki kell zárni a szervi okokat a háttérben, azonban legalább ezután érdemes elmenni szemészeti vizsgálatra is. Kérjük optomerista segítségét! Egy úgynevezett Polateszt vizsgálat könnyen rámutat a szembetegségre.

A rejtett kancsalság kezelése prizmás szemüveglencsével lehetséges, mely nagyszerűen korrigálja a fennálló problémát.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.