Szemtengelyferdülés

Milyen megoldások segíthetnek?

Ha a két szem nézővonala nem párhuzamos távolba tekintéskor, vagyis a szemek nem képesek ugyanarra a fixált pontra nézni egy időben, akkor szemtengelyferdülésről beszélünk. Ez lehet látható, állandó kancsalság, vagy lehet időszakosan látható rejtett kancsalság. Sajnos nem ritka, hogy már így születik valaki, egy erősebb dioptriával, de egyéb okai is lehetnek. Fertőző betegségek, trauma, esetleg valamilyen neurológiai kórkép is állhat a háttérben. Felnőttek esetében agyi trauma, vagy cukorbetegség is okozhatja a problémát többek között.

szemtengelyferdülés

A szemtengelyferdülés tünetei

A szemtengelyferdülés legfontosabb tünete a kettős látás, amit egy pici gyermek nyilvánvalóan nem tud jelezni, így az agy hamarosan el is nyomja a második képet, azaz kikapcsolja a rossz szögben álló szem látását. Ez ahhoz vezet, hogy nem tud kialakulni a térlátás, mivel a két szem nem képes együttműködni, ami idősebb korban még több panaszhoz vezethet.

Nagyobb korban tanulási nehézségek is kialakulhatnak, így érdemes ilyen esetekben is beiktatni szemészeti vizsgálatot. Mindezeken felül olyan tünetek is előjöhetnek, mint például a fényérzékenység, a szemfáradás, a szemek koordinálatlan mozgása, szédülés vagy rosszullét (például utazás közben).

Mit lehet tenni ellene?

Mint a legtöbb szemprobléma esetében, itt is nagyon fontos a korai felismerés, illetve az azt követő kezelés azonnali megkezdése. Ez általában egy nagyon hosszú folyamat lesz, akár éveken keresztül is elhúzódhat. A szemtengelyferdülés pontos diagnózisa után a fénytörési hiba korrekciója az első és legfontosabb feladat, egy megfelelő szemüveg készítés segítségével. Emellett, amennyiben a probléma tompalátást is eredményezett már – ami nagyon gyakori jelenség -, szükséges lehet a megfelelő oldal letakarására is gyerekeknél. Amennyiben mindezek kezelése eredményes volt, akkor jöhet szóba a szemizmok műtéti helyreállítása.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.