Presbyopia

Mit is jelent pontosan?

A presbyopia, vagy más néven öregszeműség egy teljesen természetes folyamat. Előbb vagy utóbb mindenkinél előjön ez a szemprobléma, tipikusan negyven éves kor felett. Hiszen, ahogy a bőrünk változik az idősödés során, úgy szemeink sem maradnak örökké fiatalok. A szemlencse rugalmassága fokozatosan csökken, emiatt a fókuszáló képessége is romlik.

presbyopia

A presbyopia tünetei

Ha azt vesszük észre, hogy látásunk már nem a régi, nem látjuk élesen a közeli dolgokat, egyre messzebb tartjuk a könyvet olvasás közben, vagy vásárláskor kifognak rajtunk az apró betűs részek, akkor nagy valószínűséggel a presbyopia ért el bennünket is. A nehezebb fókuszálás mellett könnyebben el is fáradnak szemeink, esetleg fejfájás is kísérheti gyakrabban napjainkat. Elsőként a délutáni, illetve esti órákban lehetünk figyelmesek ezekre a panaszokra, ám idővel egész nap érzékelni fogjuk őket. A probléma könnyen kivizsgálható és teljesen tipikus, így nem is nagyon lehet mással összetéveszteni.

Milyen megoldások jöhetnek szóba?

A presbyopia leggyakoribb megoldása első ízben egy jó olvasószemüveg lehet, de természetesen más lehetőségek közül is választhatunk, főként, ha már jobban előrehaladt a probléma. Alkalmazhatunk akár kontaktlencsét is a korrigálására, de felmerülhet az is, hogy a két lehetőséget kombináljuk egymással.

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb megoldást megtalálhassuk, mindenképpen szakszerű segítséget kell kérnünk. Fontos, hogy tájékozódjunk az összes lehetőségről, ami szóba jöhet, hiszen ezentúl mindig kísérni fogja életünket, bármelyik mellett döntünk. Az egyik leginkább kedvelt és egyben legkomfortosabb megoldást a multifokális szemüveg jelentheti, mely úgy teszi kényelmessé életünket, hogy teljesen személyre szabva, szemüveg cserélgetés nélkül nyújt tökéletes látásélményt közelre és távolra, valamint a köztes terekre egyaránt.

Ezen felül szóba jöhet még lézeres terápia, ami a köztudatban lézeres szemműtét elnevezéssel fut, ilyen a PRK, LASIK, FEMTO. Ahhoz, hogy alkalmas – e a szem ezen terápiák elvégzésére, különböző vizsgálatok szükségesek. A vizsgálatokat a beavatkozást végző klinika végzi, abban az esetben, ha a dioptria már minimum 3 éve változatlan. 40 éves kor fölött kb 5 évente változik, a dioptria ezért a műtét sem hoz végleges megoldást. Jelenleg kísérletek folynak lencsecserés megoldásokkal (ami tulajdonképpen egy előrehozott „szürkehályog” műtét –lencsecsere mely során a saját lencse helyett egy multifokális műlencsét ültetnek be. Sokba kerül, kísérleti stádiumban jár. Valószínű többet érünk el egy optikailag tökéletesen elkészített szemüveggel.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.