Gyors és fájdalommentes vizsgálat

A szaruhártya a szem elülső részén helyezkedik el, az írisz előtt domborodik ki a szemgolyó síkjából. A szaruhártya vastagsága egyénenként változik, és sokféle szemészeti kezelésnél, illetve betegségnél jelent fontos adatot a szemész szakorovs számára. A pachymetria minden esetben nagyon gyors, és fájdalommentes.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra?

A szaruhártya vastagságának mérése több esetben is kiemelten lényeges információkkal szolgálhat a szakember számára.

Zöldhályog betegség esetén például elengedhetetlen, hogy a szemnyomás mérés mellett a szaruhártya vastagságának mérése is megtörténjen, ugyanis ez a két adat együtt értékelendő. Ismétlő vizsgálatoknál nyomon követhető a változása, amiből egyéb kórképekre is lehet következtetni.

Egyes gyógyszeres kezeléseknél, vagy szemészeti műtétek után is nagy segítséget jelenthet a szaruhártya vastagságának mérése. Ugyanis pontos képet ad a szaruhártya állapotáról, annak esetleges változásairól.

pachymetria (szaruhártya vastagság) mérés a premium vision optikában

Milyen problémákra utalhatnak az eltérések?

Ha eltérést találunk a szaruhártya vastagságában, minden esetben fontos tisztázni, hogy a szaruhártya melyik rétegének változásáról van szó. Ennek érdekében egyéb vizsgálatok is szükségesek lehetnek, mint például egy OCT vizsgálat, ami pontosabb képet ad az elváltozásról.

Fontos megállapítani továbbá, hogy milyen ok vezethetett a szaruhártya vastagságán létrejött változáshoz. Valamilyen kezelés mellékhatásaként lépett-e fel, vagy egy esetlegesen újonnan kialakuló betegség eredményezte, illetve kontaktlencse viselés okozza-e a szaruhártya duzzanatát. Ahhoz, hogy a szakember megfelelő irányba indulhasson el a megoldásban, nagyon fontos, hogy ezeket az eseteket elkülönítsük. Ettől függően szóba jöhet akár egy folyamatban lévő gyógyszeres kezelés megváltoztatása, egy éppen kialakuló betegség diagnosztizálása, vagy esetleg egy kontaktlencseváltás.

Hogyan zajlik a pachymetria?

A szaruhártya vastagságának mérése minden esetben gyors, és teljesen fájdalommentes. A Premium Vision Optikában alkalmazott optikai pachymetria egy non-contact, vagyis érintésmentes típusa a vizsgálatnak, amely végezhető a szintén érintésmentes szemnyomás méréssel együtt, illetve a feljebb már említett OCT vizsgálattal. Mindkét esetben egy állat és homlokot megtámasztó eszközbe kell behelyezni a fejünket, és pár perc alatt elkészül a vizsgálat.

Pachymetria - szaruhártya vastagság mérés

Premium Vision Optika

A vizsgálathoz előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjen időpontot optikánkba.