Zöldhályog (glaucoma)

Milyen megoldások segíthetnek?

A zöldhályog, más néven galucoma kialakulásának oka, hogy felborul az egyensúly a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyása között, ezzel pedig megemelkedik a szemnyomás. Sajnos ez a szembetegség nem gyógyítható, azonban kezelhető, sőt, korai felismerés esetén a beteg teljes életet élhet. Míg régebben ez a szemprobléma súlyosabb látásromlást, akár vakságot is okozhatott, addig ma már ez maradéktalanul megelőzhető. A legfontosabb tehát, hogy minél hamarabb felismerjük.

Pontosan erre hivatott a zöldhályog-szűrés, melynek során a szemnyomást ellenőrzik, és már igen kis elváltozások alapján megszülethet a pontos diagnózis.

zöldhályog

Mikor érdemes elmenni egy ilyen vizsgálatra?

A zöldhályog előfordulási esélye főként a 40 év feletti korosztályt érinti, de további rizikófaktor, ha emelkedett vagy ingadozó a szemnyomásunk, illetve a szemfenék érhálózata szűkebb. Szintén jobban oda kell figyelnünk a betegség kialakulásának eshetőségére, amennyiben a családtagok körében előfordult már, ugyanis gyakori jelenség, hogy családon belül halmozottan jelentkezik ez a probléma.

A zöldhályog tünetei

Amennyiben a fent említett bármelyik kockázati tényező fennáll, érdemes időről időre foglalkozni szemeink egészségi állapotának felmérésével, ugyanis legtöbbször a zöldhályog tünetmentesen lopakodik életünkbe. Azonban néha akadnak olyan plusz tünetek, melyek utalhatnak a szembetegségre. Ide sorolhatjuk például a gyakori fejfájást, a szemünk környékének fájdalmát, nyomásérzést a szemeinkben, illetve olyan látási kellemetlenségeket, mint amikor plusz fénykarikákat látunk este a közlekedési lámpák körül.

Mivel lehet kezelni a betegséget?

A glaucoma könnyen kezelhető, melynek célja minden esetben az, hogy csökkenjen a nyomás a szemben és javuljon a látóidegfő keringése. A betegség szinten tartható napi 1 vagy 2x-i cseppentéssel, orvosi utasításoknak megfelelően.

Igen ritkán előfordulhat, hogy ez a fajta terápia nem hozza meg a kívánt hatást. Ilyen esetekben szükség lehet lézeres vagy műtéti beavatkozásra, ami segíti a csarnokvíz elfolyását.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.