Szembetegségek

Homályos a látásunk? Esetleg nehézséget okoz a fókuszálás?

A Leggyakoribb szembetegségek

Szemeink egészsége legtöbbünknek egy teljesen normális állapot, nem is tudjuk, mekkora kincs az, ha valakinek problémamentesek a látószervei. Nem árt odafigyelnünk azonban minden egyes apró jelre, hiszen a legtöbb szembetegségnél a korai felismerés lehet a legnagyobb segítség.

Összeszedtük a 17 leggyakoribb szembetegséget, hogy jobban megismerjük ezeket. Mik a tünetek, hova forduljunk és milyen megoldási lehetőségeink vannak?

szembetegségek

Nem árt, ha minél hamarabb kézbe vesszük az irányítást egészségünk megőrzése felett!

01

Kötőhártya gyulladás

Vörösek a szemeink, viszketnek, váladékoznak, esetleg égnek és szúrnak? Amennyiben ezeket tapasztaljuk, nagy esély van rá, hogy kötőhártya gyulladásunk van. Ennek oka lehet akár baktérium, de vírus is, a kezelése pedig mindenképpen szakorvosi javaslatok alapján történik. A megfelelő terápiával legtöbbször hamar túlesünk ezen a kellemetlen szembetegségen.

02

Árpa a szemhéjon

A szemhéj szélén megjelenő, kis pattanásszerű jelenség több mint valószínű, hogy árpa. Főként, ha társulnak hozzá olyan egyéb kellemetlenségek is, mint a duzzanat, a fájdalom, vagy esetleg váladékozás. Többféle gyógymód segíthet, de csakis szakorvosi segítséggel ajánlott a kezelése.

03

Kötőhártyavérzés

Saját magunk számára is ijesztő lehet, ha reggel belenézünk a tükörbe, és vérben úszó szemfehérjét látunk viszont. Egyértelmű, hogy a családunk is megrémülhet ettől a látványtól. Akármennyire horrorisztikus, mégis egy ártalmatlan jelenséggel van dolgunk, mely lassacskán, magától elmúlik majd. Azért nem árt odafigyelnünk, ha esetleg gyakrabban előfordul!

04

Szürkehályog (cataracta)

A szürkehályog sokszor lassan, alattomosan lopakodik életünkbe, olyan jelzésekkel, melyeket elsőként csupán az idősödés számlájára írnánk. Ha az eddigi szemüveg már nem funkcionál jól, esetleg szürkébbek, mattabbak a színek, akkor felmerül ennek a szemproblémának a lehetősége is. Számunkra kérdéses, azonban ha felkeresünk egy optomeristát, ő egyből rávágja majd a helyes diagnózist.

05

Zöldhályog (glaucoma)

A gyakori fejfájás, nyomásérzés a szemben, illetve egyéb látási furcsaságok gyakran utalhatnak akár a zöldhályog szembetegségre is. Érdemes ilyen tünetek esetében felkeresni Optikánkat, ahol egy egyszerű szemnyomás-ellenőrzés segít megadni a diagnózist. A betegség könnyen kezelhető, szinten tartható napi 1 vagy 2x-i cseppentéssel, korai felismeréssel a beteg teljes életet élhet.

06

Cilinderes szem

A más néven asztigmiának is emlegetett probléma igencsak sokakat érint. Ebben az esetben egyfajta fénytörési hiba zavarja meg látásunkat, leegyszerűsítve úgy mondhatnánk, hogy a szemnek nem egy fókuszpontja van. Sok esetben csak az egyik szemet érinti, de minél hamarabb felismerjük, annál jobb. A gyakori, ugyanakkor erős fejfájás, a homályos látás és a látásélesség csökkenése is tünet lehet. Fontos, hogy korrekciója megfelelő szemüveggel vagy kontaktlencsével történjen, másképp a szem tovább romlik.

07

Makula degeneráció

Szemeink velünk együtt idősödnek, és 60 év felett már igen gyakori a meszesedés a szemfenéken, valamint az éleslátás helyén is. Ha az egyenes vonalak – például egy csempén nézve – görbülnek szemeink előtt, esetleg úgy érezzük, hogy számunkra már egyszerűen nem létezik jó szemüveg, akkor itt az ideje, hogy szakorvoshoz forduljunk. A probléma szinten tartása lehetséges, illetve egyes lehetőségek segíthetnek, hogy az olvasásról se kelljen lemondanunk.

08

Kancsalság

Kancsalság esetén, ha egyenesen előre nézünk, akkor a szemeink nem párhuzamosak egymással. Ez az eltérés érintheti csak az egyik, de akár mindkét szemet is. Ilyenkor nincs térlátás, és nem létezik kétszemes látás sem, ami kifejezetten gondot okozhat például vezetésnél, vagy monitoros munkák során. Milyen megoldások segíthetnek ebben?

09

Rejtett kancsalság

Ebben az esetben főként akkor vesszük észre, hogy egyik szemünk kifelé vagy befelé „csúszik”, amikor nagyon fáradtak vagyunk. Kérjük optomerista segítségét, hogy megbizonyosodhassunk a problémáról, illetve segítséget kaphassunk, hogy mit tudunk tenni!

10

Rövidlátás

A rövidlátás igencsak gyakori szemprobléma. Ha a mindennapokban észrevesszük, hogy távolabbról mindig hunyorgunk ahhoz, hogy jobban lássunk valamit, akkor nagy eséllyel lehetünk rövidlátók. Ismerős lehet a szituáció vezetés közben, amikor a forgalmi táblák okoznak nehézséget, esetleg nem látjuk, hogy jó buszra akarunk-e felszállni, de az is gyanús lehet, ha inkább az első padsorba ülünk be mindig az egyetemen, hogy lássuk a kivetítőt. Egy egyszerű vizsgálat könnyen kideríti, mi a helyzet.

11

Farkasvakság

Amennyiben szürkületkor vagy félhomályban feltűnően gyengébb a látásunk, akkor fennáll a lehetősége a farkasvakságnak. Legtöbb esetben ezt az A-vitamin hiánya okozza, ám annak ellenére is felütheti fejét ez a szemprobléma, ha gondoskodunk a megfelelő vitaminbevitelről. Ilyen esetekben felszívódási-, vagy anyagcserezavarra is gondolnunk kell.

12

Kettős látás

Kettős látásról akkor beszélhetünk, ha ugyanazt a dolgot szellemképesen látjuk, vagy esetleg kettőt látunk belőle. Inkább tünetként, mint betegségként lehet említeni, melynek oka egészen sokrétű lehet. Legyen szó többek között magas vérnyomásról, pajzsmirigybetegségről, vagy akár szemizom bénulásról, mindig az alapbetegséget kell kezelni ahhoz, hogy ez a kellemetlen tünet is elmúljon. Amennyiben viszont tartósan és zavaróan fennáll, más megoldás is szóba jöhet.

13

Szemtengelyferdülés

Amikor a két szem nézővonala távolba tekintés közben nem párhuzamos, akkor szemtengelyferdülésről beszélhetünk. Több okból is eredhet, sajnos akár már megszületéskor is hozhatja magával a csecsemő ezt a problémát. A legfontosabb tünete a kettős látás, de gyermekek esetében a tanulási nehézségekért is lehetséges, hogy ez a szembetegség felelős. Kivizsgálását követően a korai kezelés a legjobb megoldás, mely akár évekig is eltarthat.

14

Presbyopia

Negyven felett teljesen természetes jelenség, ha olvasáskor egyre messzebb tartjuk a könyvet, vagy nem látjuk az apró betűs részeket vásárlás közben. Hiszen ahogy mi is, úgy szemeink is öregedésnek indulnak, és már sokkal nehezebben megy a fókuszálás. A presbyopia megoldására sokszor elegendő lehet egy jó olvasószemüveg, de más lehetőségek közül is választhatunk attól függően, mennyire nyert már teret nálunk ez a szemprobléma.

15

Szemszárazság

A szemszárazság több okból kifolyólag is jelentkezhet. Ha kontaktlencsét viselünk, és az néha bent felejtődik, vagy ha monitor előtt dolgozunk egész nap, sokszor érezhetjük úgy, szinte porzik a szemünk estére. Szemeink a kevesebb pislogás miatt kiszáradhatnak, ezért nem árt, ha odafigyelünk rájuk. Kényeztessük őket akár 2 óránként műkönnyel, de adott esetekben nem árt a személyre szabott védelem is. Ilyen például egy jó monitoros szemüveg, amelyet kékfény szűrővel is igényelhetünk.

16

Retina sérülés, retinaleválás

Bár nem a leggyakoribb szembetegségek között tarthatjuk számon a retinaleválást, mégis fontos tudnunk, hogy milyen tünetek jelezhetik. Hiszen, ha nem kezelik időben, akkor sajnos teljes látásvesztést is okozhat. A kezdetben szikralátással, majd később látótérkieséssel járó folyamat megállítható és orvosolható, ha időben lépünk.

17

A színlátás zavarai

Amikor halványabban érzékelünk egy színt, akkor valószínűleg a színtévesztés zavarával állunk szemben. Ha csak szürkésnek látjuk az adott színt, akkor pedig színvakságról beszélünk. A színlátás ezen zavarai általában öröklési folyamatok eredményeként jelentkeznek, de sokszor nem is tudnak a problémáról azok, akik így születtek. Hogyan derülhet fény erre?

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.