Makula degeneráció

Milyen megoldások segíthetnek?

A makula degeneráció egy főként időseket érintő probléma, általában 60 éves kor felett jelentkezik. Ilyenkor ugyanis már a szemfenéken és az éleslátás helyén is gyakori jelenség a meszesedés, tulajdonképpen az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásáról beszélünk. Nagyon fontos, hogy korán felismerjük a problémát, ugyanis szinten tartani lehetséges, azonban kezeletlenül akár olvasási vaksághoz is vezethet. A beteg azonban mindig el fogja tudni látni magát.

makula degeneráció

Mi okozza a betegséget?

A szembetegség tekintetében nagyon fontos szerepet tölt be a genetika. Ezért jobban oda kell figyelnünk, amennyiben a családban előfordul makula degenerációban szenvedő beteg. Ahogy fent is említettük, az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélye van a probléma kialakulásának. Emellett rizikófaktort jelentenek olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás vagy a stressz, de az is elősegítheti a betegséget, ha a szemeink sokszor fokozott fény-, illetve UV-fény káros hatásainak vannak kitéve.

A makula degeneráció tünetei

Az egyik legszembetűnőbb változás, amikor a látótér közepén kisebb vagy nagyobb szürke, esetleg fekete homályos folt jelenik meg. Ilyenkor romlik az arcfelismerő képesség is, de egyéb tünetek is utalhatnak makula degenerációra. Például az egyenes vonalak „görbülése”, torzulása, vagy amikor kevésbé kontrasztosan látjuk a tárgyakat. Lehetséges, hogy azt vesszük észre, hogy egyszerűen nem létezik számunkra megfelelő szemüveg. Bármelyiket is észleljük ezek közül, azonnal menjünk el egy komplex szemészeti vizsgálatra. Emellett havonta érdemes otthon ellenőrizni pl. egy négyzethálós lappal azt, hogy egyenesek-e a vonalak.

Milyen segítséget kaphatunk?

Diagnosztizálást követően – mely több vizsgálatból áll pl. OCT vizsgálat – szinten tartható a betegség például lutein tartalmú étrendkiegészítőkkel. Ezen felül szükség lehet lézeres beavatkozásra, hogy a kóros érhálózat ereit elzárják. Az eljárás szintén lassítja a betegséget. Szembe adott injekcióval javitható a nedves formája, erre kórházi körülmények közt, egyedi GyEMSzI engedéllyel kerülhet sor. Ritkán szemműtétet is javasolnak, ám ez sem hoz magával látásjavulást.

Azonban lehetőségünk van arra is, hogy a szembetegség megelőzésében aktív szerepet játsszunk: a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, illetve az egészséges szív-érrendszeri állapotok fenntartása mind segíthetnek, hogy elkerüljön bennünket ez a szemprobléma. Makula degeneráció esetén a szürkehályog műtét is halasztandó, mivel sokat ronthat a szemfenék állapotán az, hogy a hályog eltűntével újra „telibe kapja” a szemfenék az UV sugarakat.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.