Makula degeneráció

A korai felismerés nagyon sokat segít!

A makula degeneráció egy főként időseket érintő probléma, általában 60 éves kor felett jelentkezik. Ilyenkor ugyanis már a szemfenéken és az éleslátás helyén is gyakori jelenség a meszesedés, tulajdonképpen az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásáról beszélünk.

Nagyon fontos, hogy korán felismerjük a problémát, ugyanis szinten tartani lehetséges, azonban kezeletlenül akár olvasási vaksághoz is vezethet. A beteg azonban mindig el fogja tudni látni magát, hiszen a perifériás látás még a végstádiumban is megmaradhat, a betegség inkább a centrális látást érinti.

makula degeneráció

Mi okozza a betegséget?

A macula lutea, más néven sárgafolt egy igen fontos része a szem ideghártyájának, hiszen ez az éleslátás területe. Ennek segítségével tudjuk élesen látni a tárgyakat, tudunk olvasni. Amennyiben valami nem stimmel vele, akkor a központi látásunk károsodik. Ennél a betegségnél az ideghártya sejtjeinek pusztulása indul meg az éleslátás helyén. Ennek pontos oka sajnos nem ismert, de akad néhány megfigyelhető rizikócsoport, akiknél gyakrabban megfigyelhető a kialakulása.

A szembetegség tekintetében nagyon fontos szerepet tölt be a genetika. Ezért jobban oda kell figyelnünk, amennyiben a családban előfordul makula degenerációban szenvedő beteg. Ahogy fent is említettük, az életkor előrehaladtával egyre nagyobb esélye van a probléma kialakulásának. Emellett rizikófaktort jelentenek olyan életmódbeli tényezők, mint a dohányzás vagy a stressz, de az is elősegítheti a betegséget, ha a szemeink sokszor fokozott fény-, illetve UV-fény káros hatásainak vannak kitéve. Ezen felül magasabb arányban veszélyeztetettek, akik cukorbetegséggel, magas vérnyomással, illetve vitaminhiánnyal küzdenek.

A makula degeneráció két típusa

Az esetek 80-90%-ában az úgynevezett száraz típusú makula degenerációról beszélünk. Ennél a változatnál kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel a retina rétegeiben, így sárgás színű lerakódások és pigmentek jelennek meg. Később ez olyan funkciózavarokat idéz elő, melyek a makula szöveteinek elvékonyodását, illetve részleges, foltos idegsejt pusztulást eredményeznek. Ennél a típusnál lassú romlás érzékelhető, a használható látás pedig tovább megmarad. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a szárazból nedves típus lesz, és hirtelen romlás érzékelhető.

A nedves típus egy nagyon gyorsan rosszabbodó fajtája a makula degenerációnak, ami súlyos látáskárosodással jár. Ilyenkor a retina alatt található érhártya rétegeit érinti a betegség, ahonnan kóros érujdonképződés indul meg ödémát és bevérzést okozva a sárgafolt területén. Ez a folyamat komoly gondokat eredményez a centrális látásban.

A makula degeneráció tünetei

Az egyik legszembetűnőbb változás, amikor a látótér közepén kisebb vagy nagyobb szürke, esetleg fekete homályos folt jelenik meg. Ilyenkor romlik az arcfelismerő képesség is, de egyéb tünetek is utalhatnak makula degenerációra. Például az egyenes vonalak „görbülése”, torzulása, vagy amikor kevésbé kontrasztosan látjuk a tárgyakat. Lehetséges, hogy azt vesszük észre, hogy egyszerűen nem létezik számunkra megfelelő szemüveg. Bármelyiket is észleljük ezek közül, azonnal menjünk el egy komplex szemészeti vizsgálatra. Emellett havonta érdemes otthon ellenőrizni pl. egy négyzethálós lappal azt, hogy egyenesek-e a vonalak.

Sok esetben a makula degeneráció nem jár kezdetben olyan szembetűnő panaszokkal, melyekre felfigyelhetünk, hanem például egy sima szemüvegrendelésnél mutat rá a szemorvos, hogy ez a probléma fennáll. Éppen ezért 60, de inkább 50 éves kor felett érdemes rendszeresen beiktatni szemészeti kontrollt, hogy elkerüljük a kellemetlenebb tüneteket.

Milyen segítséget kaphatunk?

A makula degenerációt általában pupillatágításban végzett szemfenékvizsgálattal lehet kimutatni, és természetesen már az is sokat sejtet, hogy milyen panaszokkal érkezik a páciens. Ezután szükség lehet olyan további vizsgálatokra is, melyek még pontosabb képet adhatnak a károsodás mértékéről, típusáról, valamint segítenek abban, hogy milyen kezelés szükséges az adott esetben. Ilyen kiegészítő eljárás lehet például az OCT vizsgálat.

Diagnosztizálást követően szinten tartható a betegség például lutein tartalmú étrendkiegészítőkkel. Ezen felül szükség lehet lézeres beavatkozásra, hogy a kóros érhálózat ereit elzárják. Az eljárás szintén lassítja a betegséget. Szembe adott injekcióval javitható a nedves formája, erre kórházi körülmények közt, egyedi GyEMSzI engedéllyel kerülhet sor. Ritkán szemműtétet is javasolnak, ám ez sem hoz magával látásjavulást.

Azonban lehetőségünk van arra is, hogy a szembetegség megelőzésében aktív szerepet játsszunk: a dohányzás abbahagyása, az egészséges étrend, illetve az egészséges szív-érrendszeri állapotok fenntartása mind segíthetnek, hogy elkerüljön bennünket ez a szemprobléma. Makula degeneráció esetén a szürkehályog műtét is halasztandó, mivel sokat ronthat a szemfenék állapotán az, hogy a hályog eltűntével újra „telibe kapja” a szemfenék az UV sugarakat.

Látásvizsgálat, szemvizsgálat

Premium Vision Optika

Objektív és szubjektív látásvizsgálataink eredményei alapján pontosan meghatározzuk, milyen problémával állunk szemben.
Kérjen online időpontot optikánkba.