sportolói montázs több sport egy képen

Régóta kosarazol, újabban mégis sokszor elvéted a labdát. Rutinos maratonfutó vagy, de mostanában egyre gyakrabban folyik össze a kép a 10. kilométernél. Kerékpározás közben néha egy-egy pillanatra megszédülsz, elveszted az egyensúlyod. Mi állhat ezeknek a panaszoknak a hátterében?

Természetesen ilyen esetekben az ember rögtön elmegy egy szemvizsgálatra, ahol vagy azt mondják, hogy semmi problémát nem látnak, vagy azt, hogy van egy enyhe látásromlásod, amire kapsz szemüveget/kontaktlencsét. A panaszok enyhülnek, de nem szűnnek meg teljesen. Attól tartasz, hogy „ez már a korral jár”, és talán a sportolói karriered végét jelzik a problémák.

A valóságban azonban az optikákban és a szemészeteken a látásvizsgálat a legtöbb esetben csupán az éleslátás vizsgálatára terjed ki, a szem és az idegrendszer egyéb elváltozásaival nem foglalkoznak, így sokszor előfordul, hogy nem derül fény a tünetek hátterében meghúzódó okokra.

Sportolóként a látásod a legfontosabb!

Az embernek alapvetően a szem a legfontosabb érzékszerve, ami a bejövő információ 70%-ért felel. Sportolóként azonban – akár hivatásszerűen, akár csak hobbi szinten űzöd – elengedhetetlen, hogy tökéletesen láss! Balesetveszélyes lehet, ha fejbekólint a labda, mert rossz a térlátásod, ha átesel a csapattársad lábán, vagy ha kettőslátás miatt nem tudod, melyik a valódi kép. A látás nem csak a képekért felel, hanem a szem-kéz koordinációban és az egyensúly megtartásában is komoly szerepe van. Ha pedig gyorsan történnek a dolgok, nincs időd azon gondolkodni, hogy jól látod-e a történéseket.

Ha a látásodban, vizuális érzékelésedben bármi probléma jelentkezik, azt nem szabad annyiban hagyni. Ne elégedj meg az éleslátás-vizsgálattal: ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor vegyél részt egy teljes funkcionális látásvizsgálaton, más néven neuro-optometriai vizsgálaton. Ez egy különleges, és Magyarországon kevésbé ismert felmérés, ami többek között teszteli a térlátást, a szemizmok mozgását, a szemek párhuzamosságát (vagyis, hogy bandzsítasz vagy kancsalítasz-e esetleg), a látóteret, a szemnyomást, és még sok más, elengedhetetlen funkciót.

Nem kell megijedned, a tesztek teljesen fájdalommentesek, és a teljes funkcionális látásvizsgálat nem vesz  igénybe több időt 30-40 percnél. A vizsgálatot a Premium Vision optikában  Fabrizio Bonci, egy olasz származású szakember végzi, aki kiválóan beszél magyarul és angolul is, ezért kommunikációs nehézségektől nem kell tartanod. Kedves, és mindent alaposan elmagyaráz, hogy tökéletesen megértsd saját látásod működését – és azt is, hogy mi az, ami éppen most nem működik.

Funkcionális látásvizsgálat után vision therapy

A teszt önmagában nem elég; az okok feltárása után abban is segítünk, mit lehet kezdeni a kialakult helyzettel. A legtöbb, látással kapcsolatos panasz enyhíthető, vagy akár teljesen meg is szüntethető vision therapy-val, egyfajta rehabilitációs programmal, ami főleg szemtornából, esetleg speciális szemüvegek, prizmák felírásából áll.

Nagyon fontos az, hogy a problémát időben vedd észre és vizsgáltasd ki. Ha egy kicsit is furcsa a látásod, ha nem mindig tudod elkapni a labdát, ha néha elveszíted az egyensúlyod, vagy nekimész tárgyaknak, akkor könnyen lehet, hogy a látásod a ludas.

Sok probléma csak egy ideig visszafordítható, ha túl későn derül rá fény, akkor már nem lehet teljesen helyreállítani, bár természetesen javítani így is lehet rajta, így nincs vesztenivalód!

Foglalj most időpontot funkcionális látásvizsgálatra, és engedd meg, hogy segítsünk az éleslátásban!

Neuro-optometriai vizsgálat

Premium Vision

Olyan személyre szabott vizsgálatban és kezelésben lehet részed, amely egészen biztosan megkönnyíti majd a sportolással töltött idődet. Üzletünk Budapest szívében, az Asbóth utca 14. szám alatt található, könnyű megközelíteni autóval és tömegközlekedéssel is.