szemvizsgalat-covid

1. Rész

Ezekben a cikkekben szeretnénk kicsit bemutatni nektek, hogy világszerte milyen tapasztalatokról számolnak be a szakemberek a Covid miatti lezárások utáni életről, és milyen szemészeti hatásai vannak az átalakult életstílusunknak.

A COVID-19 szem-egészségügyi hatásainak vizsgálata:

A száraz szem a legjelentősebb szemészeti panaszok egyike. A száraz szem és a Covid-19 összefüggéséről tettek közzé nemrég egy összehasonlító tanulmányt a Global Ophthalmology szaklapban, hogy milyen volt az előfordulása a Covid-19 előtti időkben, és milyen azóta. 

A tudósok arról számoltak be, hogy a kutatásban résztvevő 83 fő, akik megfertőződtek, leggyakoribb tünetei fáradtság (90%), láz (76%), ízlelés és szaglás elvesztése (70%) és száraz köhögés (66%) voltak.

Ezeket a tüneteket ugye már kívülről fújjuk a mögöttünk álló egy év után. De ami érdekes volt ebben a kutatásban, és megfontolandó mindenki számára, azok a következők:

A leggyakoribb szemészeti tünetek, amik a vírusfertőzéssel együtt jártak a fotofóbia, azaz fénykerülés (18%), szemviszketés (17%) és a szemfájdalom (16%) voltak. A kutatásban résztvevők 81%-a tapasztalt szemészeti tüneteket a többi Covid tünet megjelenésétől számított két héten belül. A kutatók rávilágítottak arra is, hogy a cikk megjelenését megelőző 10 hónapban sokkal több google keresést regisztráltak a „szemfájdalom” kifejezésre. 

Viszont új szemészeti panaszokat nem csak a koronavírus fertőzés okozhat, hanem az az élethelyzet is, ami társult hozzá. A maszkviselés, a home office, az emiatti több otthonlét, kevesebb fizikai aktivitás, a természetes fény hiánya, egyre több digitális kijelző, ami most már nem csak az aktívan dolgozókat érinti, hanem a gyerekeket, iskolásokat is. Sok szemészeti praxis számolt be a Covid-19 pandémia alatt megnövekedett esetszámról, ahol a páciensek száraz szemes panaszokkal jelentkeztek. A szakértők úgy gondolják, hogy ezeket a panaszokat az életkörülmények megváltozása abszolút magyarázza.

Először beszéljünk kicsit a maszkviselésről. Mandy Davidson, egy optometrista nagyon szépen megfogalmazta a lényeget:

„Bármelyikünk, aki viselt már maszkot hosszabb-rövidebb ideig ismeri a szemszárazsággal együtt járó panaszokat, ami gyakran még a maszk levétele után is hosszú ideig velünk marad.”

A kérdés az, hogy tudunk-e bármit kezdeni ezekkel a panaszokkal. Mindenképp kell hozzá egy szakember, aki felderíti és kivizsgálja a szemszárazság okát. 

„Az első lépés, hogy segíthessünk ezeken a panaszokon a megfelelő beszélgetés elindítása a jobb megértés érdekében, hogy aztán képesek legyünk a legjobb ajánlatokat adni, amivel kezelhetőek a panaszok.” (Jonathon Bench, Alcon)

Ha bárki, bármikor megmagyarázhatatlan szemfájdalmat, szemviszketést, látásromlást észlel, mindenképp érdemes időpontot foglalni egy konzultációra, vagy látás- és szemvizsgálatra, hogy a probléma kezelhető legyen.

Másodszor pedig, beszéljünk a többi panaszról, amit az elmúlt időszak körülményei okozhatnak. Ezt a következő cikkben találjátok.

Forrás: Shahina Pardhan, Megan Vaughan, Jufen Zhang, Lee Smith, Havovi Chichger: Sore eyes as the most significant ocular symptom experienced by people with COVID-19: a comparison between pre-COVID-19 and during COVID-19 states , BMJ Open Ophthalmology 2020;5:e000632. doi: 10.1136/bmjophth-2020-000632

Forrás: Kimberley Young: A changing focus on dry eye, Optometry Today (2021. Április)