szemfenék vizsgálat réslámpával a premium vision optikában

2. rész

A pandémiával együtt járó a bezárások miatt sokan kényszerültünk home office-ba, és ezzel kicsit elvesztettük a kontrollt a kijelző előtt töltött órák figyelésével. Elmaradt a szemnek az a megszokott pihenési ideje, amíg eljutunk a munkahelyünkre, és onnan hazaérünk. Sajnos ez még akkor is súlyos szemészeti panaszokat tud okozni, ha sikerült is elkerülnünk, hogy megfertőződjünk, úgyhogy emiatt széles körben merem mindenkinek ajánlani, hogy látogassa meg optikánkat, hogy kideríthessük, okozott-e bármi panaszt, tünetet, esetleg elváltozást a sok kijelző nézés.

A digitális kijelzők okozta szemfáradtság vagy látáspanaszok egy létező fogalom. Ez egy tünetegyüttes, ami nagyon szerteágazó tüneteket foglal magába.

Rizikófaktorok, és okok

Miközben digitális kijelzőket nézünk, a szemünknek gyakran többet kell dolgoznia. A digitális kijelzők egyedi karakterisztikája és a magas vizuális igény eredményeképpen sokkal könnyebben alakul ki bármilyen látással kapcsolatos panasz. A korrigálatlan látásproblémák súlyosbíthatják a digitális kijelzők okozta szemfáradtságot. Nagyon nagy a különbség, hogy egy digitális kijelzőt nézünk, vagy egy nyomtatott lapot. A számítógépen megjelenő betűk gyakran nem olyan precízek, és élesek, csökken a kontraszt a betű és a háttér között, és a vakító fény, valamint a reflexió a kijelzőn megnehezítheti annak nézését.

Az olvasnivalóval bezárt szögek és távolságok is teljesen mások egy ilyen munkakörülménynél, mint az általánosan használt testtartás olvasásnál, vagy írásnál. Ennek az lesz az eredménye, hogy a kijelző nézése további követelményeket támaszthat a látásunkkal kapcsolatban, mind a fókuszálás, mind a szemmozgások terén. Továbbá, még a kisebb látásproblémák is jelentősen befolyásolhatják a komfortérzetet és a teljesítményt kijelzőhasználat közben. A Korrigálatlan, vagy alulkorrigált látásproblémák jelentősen hozzájárulhatnak a kijelzőhasználatkor jelentkező szemfáradtsághoz. Még azoknál is, akiknek van szemüvegük, vagy kontaktlencséjük, de nem a megfelelő monitortávolsághoz lett felírva. Néhányan furcsa szögbe billentik a fejüket, miközben monitoroznak, mert nem a megfelelően lett kiválasztva a szemüvegük, vagy közelebb hajolnak a monitorhoz, hogy tisztán lássák. Ez a testtartás izomgörcsöket vagy fájdalmat okozhat a nyakon, a vállon vagy a háton.

A legtöbb esetben a digitális kijelző okozta szemfáradtság tüneteit az okozza, hogy a feladat vizuális igényei meghaladják a szem képességeit. A legnagyobb rizikónak azok vannak kitéve, akik két órán át, vagy még tovább ülnek monitor előtt napi szinten.

Tünetek:

A leggyakoribb tünetek, amiket a kijelzők okozhatnak:

 • Szemfájdalom
 • Fejfájás
 • Homályos látás
 • Száraz szemek
 • Nyak és vállfájdalom.

Ezeket a tüneteket okozhatja:

 • Gyenge megvilágítás
 • A kijelző vakító fénye
 • Nem megfelelő távolság a monitortól
 • Helytelen testtartás
 • Korrigálatlan látásproblémák
 • A fentiek kombinációja.

Az, hogy valaki milyen mértékben tapasztalja meg a vizuális tüneteket, gyakran a vizuális képessége szintjétől és a digitális képernyő előtt töltött időtől függ. A korrigálatlan látásproblémák, mint a távollátás és az asztigmia, a szem fókuszálási képességének elégtelensége vagy a szem koordinációs képessége, és az élet előrehaladtával történő változások a szemben, mint a presbyópia, mind hozzájárulhatnak a kijelző használat közben kialakuló szemészeti tünetekhez.

A szemészeti tünetek, amiket ilyenkor tapasztalunk csak átmenetiek, és csökkenni fognak, amint befejeztük a képernyő bámulását. Ettől függetlenül, páran tapasztalhatják az éleslátás csökkenését, távolba nézéskor homályos látást az után is, hogy felkeltek a kijelző elől. Ha semmit nem tesznek a probléma okának megszüntetésére, a tünetek folytatódnak, és rosszabbodhatnak a későbbi képernyőhasználat közben.

Diagnózis

A digitális kijelző okozta szemfáradtság oka egy átfogó szemészeti vizsgálattal kideríthető. A vizsgálat, különös hangsúlyt helyezve a vizuális követelményekre a számítógépes vagy digitális kijelző távolságban, a következőket tartalmazhatja:

 • A páciens kórelőzményének felderítése, a tapasztalt tünetekről, bármilyen általános egészségügyi probléma fennállásáról, szedett gyógyszerekről, környezeti tényezőkről, amelyek hozzájárulhatnak a tünetekhez.
 • Látásélesség vizsgálat, amely kiterjed arra is, hogy milyen távolságban milyen hibát kell korrigálni.
 • A fénytörés meghatározása, amivel megállapítjuk a megfelelő lencse erősségét, hogy korrigáljuk a fénytörési hibát.
 • A szemek fókuszálási képességének, mozgásainak és együttműködésének vizsgálata, mivel ahhoz, hogy egy tiszta, éles képet lássunk arról, amit nézünk, a szemeinknek változtatniuk kell a fókuszt, mozogniuk kell, és együtt is kell dolgozniuk. Ezzel a vizsgálattal azt nézzük, hogy milyen probléma miatt nem képes a szem megfelelően fókuszálni, vagy miért okoz nehézséget a két szem együttműködése.

Ezt szemcseppek használata nélkül is el lehet végezni, és megtudjuk, hogy normális körülmények között hogyan reagál a szem. A vizsgálatokkal megkapott eredmények alapján az optometrista felismeri a digitális kijelző okozta szemfáradtságot, és kezelési lehetőségeket ajánl.

Kezelés

A digitális képernyő okozta látásproblémák megoldása változatos. Ezek a problémák általában enyhíthetők a szem egészségének rendszeres kontrolljával és a képernyő elhelyezésének megváltoztatásával.

Néhány esetben speciálisan számítógép használathoz felírt szemüveget ajánlunk azoknak, akiknek egyébként a mindennapokban nincs szükségük szemüvegre, de azoknak is, akik már szemüvegesek, de nem találják megfelelőnek a jelenlegi korrekciójukat a számítógép előtt.

Az általános használatra felírt szemüveg vagy kontaktlencse nem biztos, hogy megfelelő a monitor előtti munkavégzéshez. Szükség lehet a számítógépes munka egyedi vizuális igényeinek kielégítésére felírt korrekcióra is. A speciális lencse kialakítás, a lencse erőssége vagy színe segíthet maximalizálni a vizuális igényeknek megfelelő komfortot.

Javaslatok digitális kijelzők okozta látáspanaszok esetén:

 • Ne dolgozzon látásproblémával. Még ha a vezetéshez, olvasáshoz vagy bármi máshoz nincs is szükség szemüvegre, attól még a számítógéphez jól jöhet, ha a legkisebb látás probléma is ki van korrigálva. Szükség lehet egy szemüvegre, hogy csökkentsük a szemeket érő stresszt munka közben. Azoknak, akik számítógép előtt dolgoznak, nagyon jó megoldás lehet, ha évente ellenőriztetik a látásukat egy vizsgálat során.
 • A szemüvegnek meg kell felelnie a munka közbeni igényeknek. Ha a szemüveget távollátáshoz, olvasáshoz, vagy mindkettőhöz használjuk, az még nem jelenti azt, hogy megfelel a monitor nézéséhez szükséges kialakításnak, mivel az 50-80 cm-re van a szemünktől. A vizsgálatkor szólni kell, hogy mivel foglalkozunk, mivel akkor vizsgálható a megfelelő távolságra a látásélesség. A pontos információ segít a legjobb látásélesség eléréséhez. Ilyenkor részesülhetünk a kifejezetten számítógépes munkára készült új szemüvegek egyikéből.
 • Minimalizáljuk a kék fény és a csillogás okozta diszkomfortot. A kék fény, ami a LED világításból, minden digitális kijelzőből (monitor, tablet, okostelefon) ér minket, hosszútávon negatívan befolyásolja a látásunkat. A kék fény befolyása csökkenthető különböző színezéssel vagy rétegzéssel. A csillogás csökkentésére használjunk tükröződéscsökkentő szűrőket a monitoron, vagy függönyöket, sötétítőket. Ugyancsak növelheti a csillogást a koszos, ujjlenyomatos monitor, ezért tartsuk tisztán azt.
 • Állítsa be a számítógépet és rendezze át a munkaterületet a kényelem érdekében. Számítógép használat közben a legtöbben a 65 cm-es munkatávolságot preferálják. Az asztalok általában 75 cm magasak. A monitort 50 és 75 cm közötti távolságra kell tenni. A képernyő tetejének egy kicsivel a szem vízszintes vonala alatt kell lennie. Döntse el a képernyő tetejét 10-20 fokos szögben.

Forrás: American Optometric Association (2021): Computer vision syndrome