presbyopia

Akármennyire is nehéz elfogadnunk, a testünkben bekövetkező idősödési folyamatok a szemeinket is érintik. Így 40 éves kor felett – kinél hamarabb, kinél később -, egyszer csak eljön az idő, amikor látásunkat is érintő változásokat észlelünk. Mivel a presbyopia egy teljesen természetes, normál élettani folyamat része, így jobban járunk, ha felkészülünk rá, illetve megtanuljuk elfogadni.

A presbyopia tünetei és kezelése

Ahogyan a ráncosodás is egy nem várt, mégis teljesen magától értetődő jele az öregedésnek, úgy a látásunk romlása is az, hiszen szemeink fiatalsága is múlandó. Amikor a presbyopia lassacskán teret nyer életünkben, akkor azt vesszük észre, hogy a közeli dolgokat már nem látjuk élesen, és a fókuszáló képességünk is gyengébb lesz.

Ahelyett azonban, hogy keseregni kezdenénk ezen, inkább megoldást kell keresnünk minél előbb arra, hogy továbbra is gördülékenyen és kellemetlenségek nélkül folytathassuk életünket. Ugyanis a presbyopia korrigálására több megoldás is rendelkezésünkre áll, csak rajtunk múlik, hogy melyiket alkalmazzuk szívesebben. Lehetőségünk van egy számunkra megfelelő szemüveggel, vagy akár kontaktlencsével is biztosítani az éles látást, de akár a kettő megfelelő kombinálása is jó választás lehet.

Ha a szemüveg mellett döntünk, akkor egyfókuszú és többfókuszú variációk teszik lehetővé, hogy még inkább ránk szabott megoldást találjunk. Amennyiben távolra még jól látunk, közelre viszont egyre kevésbé, akkor az egyfókuszú lencse használata lehet számunkra a legjobb. Ebben az esetben egy olvasószemüveg orvosolja is szemünk problémáját. Azonban, ha már távolra is kellene segítség, hogy élesen lássunk, akkor a többfókuszú szemüveglencsék segíthetnek. Ezen belül is a lehető legjobb és leginkább személyre szabott megoldás a multifokális lencse, mely kényelmet és biztonságot garantál viselőjének bárhol, bármilyen környezetben. Azon felül, hogy könnyen megszokható, úgy nyújt komfortos látásélményt közelre és távolra egyaránt, hogy közben nem kell szemüveget cserélnünk.

Szintén több lehetőséggel élhetnek azok, akik inkább kontaktlencsét szeretnének hordani. A monokuláris illesztésű lencse esetében az egyik szemünkre távolra, míg a másik szemünkre közelre korrigáló egyfókuszú lencsét kapunk. Továbbgondolva ezt a variációt, kérhetünk az egyik szemünkre multifokális kontaktlencsét, a másikra pedig közelre vagy távolra korrigálót. Létezik többfókuszú kontaktlencse is, azonban ezt sokkal nehezebb és időigényesebb megszokni.

A szemüveg és kontaktlencse kombináció is sokaknak jelenthet jó megoldást. Ebben az esetben a mindennapokban viselt kontaktlencse mellé – amikor az adott szituáció úgy kívánja – használnunk kell egy olvasószemüveget is.

Bármelyik verzió is szimpatikusabb, a Premium Vision Optikában megoldást találhatunk mindegyikre. A körültekintő választás nem csak abban segít minket, hogy látásunk minden körülmény között megfelelő legyen, hanem abban is, hogy életminőségünk megmaradjon a presbyopia megjelenése után is.

FreeForm technológiával gyártott szemüvegajánlatunk

Multifokális szemüveg 45.990 Ft

A Freeform technológiával gyártott multifokális szemüveg az „öregszeműségre” az egyik legkényelmesebb megoldás, amit főleg annak köszönhetünk, hogy a különböző tevékenységek között nem kell cserélgetni a szemüvegeket, mert ezzel a kialakítással tudunk olvasni, a kertben tevékenykedni vagy éppen televíziót nézni.