ADHD türelmességi teszt gyermekeken

Az idegrendszeri fejlődési rendellenességek, mint az ADHD, ASD és a látásproblémák összefüggései arra is alkalmazhatók, hogy pozitív változásokat idézzünk elő. A Neuro-optometria vizsgálat és a vision therapy ilyen egyedi esetekben is segítség lehet.

Idegrendszeri fejlődési zavarok gyerekkorban

Míg régen csak ráhúzták a gyerekekre, hogy rosszak vagy neveletlenek, addig ma már egyre jobban körvonalazódik, hogy mennyi árnyalata lehet annak, ha egy gyermek valamilyen idegrendszeri problémával küzd. Ezek között a két leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenesség az ADHD, valamint az ASD, vagyis autizmus spektrumzavar.

Mi az ADHD?

Az ADHD rövidítés az „attention deficit or/and hyperactivity disorder” elnevezésből ered, melynek jelentése figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar. Ez a láthatatlan betegségként emlegetett neurobiológiai rendellenesség sokszor még ma is aluldiagnosztizált, és félreértések övezik. Holott nem neveletlenségről van szó, időben felismerve pedig megfelelő és komplex terápiával rengeteg javulás érhető el, ami nem csak az ADHD-és személyek, hanem környezetük számára is rendkívül nagy segítséget jelent. Az ADHD az agyban található figyelemközpont működési zavarából fakad. Ez lehet örökletes probléma, de okozhatja magzatkori oxigénhiányos állapot is.

ADHD tünetei gyermekkorban

 • Túlzott aktivitás vagy éppen a figyelem teljes kikapcsolása
 • Figyelemzavar: a gyermek nem képes folyamatosan figyelni egy dologra
 • Tanulási nehézségek, lemaradás a többi diáktól
 • Hiperaktivitás
 • Magatartási problémák
 • Nehéz alkalmazkodás a szabályokhoz
 • Hirtelen, impulzív viselkedés
 • Gondolkodás nélküli cselekvés
 • Óvatosság hiánya
 • Indulatos dühkitörések
 • Szociális, beilleszkedési problémák
 • Visszahúzódás, szégyenlősség
 • Feledékenység a napi tevékenységekben

Felnőttkori ADHD tünetei

 • Problémák a mindennapi feladatok összeszervezésében: számlabefizetés, gyereknevelés stb.
 • Autóvezetési problémák
 • Munkahelyi gondok: alulteljesítés, illetve gyakori munkahelyváltás
 • Folyamatos problémák a párkapcsolatban
 • Feszültség, idegesség, nyugtalanság
 • Gyakori késés és a feladatok halogatása
 • Probléma az érzelmek kontrollálásában, dühkitörések
 • Prioritások helytelen felállítása

Az ADHD és az ASD kicsit közelebbről

Az ADHD diagnosztizálása legtöbbször már gyermekkorban megtörténik, viszont gyakran még felnőttkorban is kitart ez a probléma. Azoknak a gyerekeknek, akik ezzel az idegrendszeri fejlődési zavarral küzdenek, sokszor akad nehézségük a figyelem terén, illetve nem képesek a viselkedésük impulzivitását kontrollálni. Ez azt jelenti, hogy sokszor cselekednek anélkül, hogy belegondolnának abba, mi lesz annak a következménye. Emellett lehetnek túlságosan aktívak is.

Az ASD-ét, vagyis az autizmus spektrumzavart az agy különbségei okozzák. Azoknak a gyerekeknek, akiknek ezzel a problémával kell nap mint nap élniük, gyakran adódnak gondjaik a társadalmi kommunikációval és interakcióval. Ezen felül viselkedésük, valamint érdeklődésük is sokszor korlátok közé szorul, vagy éppen folyton ismétlődik. Különbséget figyelhetünk meg továbbá tanulási-, mozgási-, illetve figyelési módszereik között is. Fontos azonban megjegyezni, hogy ehhez hasonló tünetek azoknál is előfordulhatnak, akik egyébként nem érintettek autizmusban. Akik viszont igen, azok számára ezek a jellemzők folytonos kihívásokat jelentenek.

A megnevezett rendellenességek összefüggései egyes látásproblémákkal

A legújabb tanulmányok szerint az ADHD-val küzdő gyermekek között kétszer nagyobb arányban alakultak ki látási problémák, mint társaik esetében. Mivel a fent említett figyelem-, illetve viselkedési zavarok eleve megnehezítik a tanulást, így az iskolai dolgozók nem valószínű, hogy észreveszik, ha az alap probléma mellett látási gondok is felmerülnek a gyermekeknél. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy egy szemészeti vizsgálat segítségével felismerjük, vagy kizárjuk ezt az eshetőséget. Ebben csak a neuro-optometria területén jártas optomerista lehet segítségünkre.

Kijelenthető, hogy az ADHD-s gyermekek többsége normális látással rendelkezik, azonban, ha mégis valamilyen látási problémától szenvednek, az ugyancsak negatívan befolyásolja tanulási képességüket. Ezen felül a funkcionális látási nehézségek hasonló tüneteket okozhatnak, mint az ADHD. Ezek a vizuális problémák például sorok kihagyását, zavaró szavakat és szórendet idézhetnek elő, így lehetetlenné teszik a gyermek számára a pontos és hatékony olvasást.

Az autizmussal élő gyermekeknél szintén jelentkezhet számos szem- és látásprobléma. Ilyen lehet például a fénytörési hiba és a fókuszprobléma, melyeknek kiderítése nagyon fontos. Ez egy vizuális vizsgálat segítségével lehetséges.

Vizsgálat és látásterápia a pozitív változásokért

Általában olyan betegekkel dolgozunk, akiknek gondjaik vannak a kényelmes és hatékony olvasással, valamint oktatási nehézségekkel – mint például diszlexiával vagy diszpraxiával -, esetleg ADHD-val vagy akár autizmussal küzdenek. A helyes vizuális diagnózis felállításához általában 1 órás vizsgálat szükséges, ami több részletre is kitér. Ezután jön a gyermekek számára legjobb, mindemellett teljesen egyénre szabott optometriai kezelés megtervezése. Az egyedi lencsék szükség szerint orvosolják a fénytörési hibákat, a fókuszproblémákat, ezen felül akár a fória és kancsalság kompenzálására is alkalmasak.

Az ADHD-s, illetve az autista betegek tekintetében nem csupán a látás korrekciója a cél, hanem az, hogy pozitív változás induljon be a tudatosság, valamint az azt követő válaszreakció tekintetében. Ehhez a lehető legkisebb mennyiségű prizmás korrekció beállítása a cél, ugyanis így érhető el javulás. Vision therapy olyan látásfejlesztő gyakorlatok kifejezetten egyénre szabott sorozata, melyek javítják és erősítik a vizuális funkciókat. Ezen felül úgymond átképezik az agyat a vizuális bemeneti információk pontosabb értelmezésére, még autizmussal és ADHD-val élő gyermekeknél is. Nagyon hasonló, mint egy fizikoterápia, csak közben javítja a szem és a látórendszer működését is. Mindezzel rengeteg fejlődés idézhető elő, megkönnyítve az említett gyermekek és környezetük életét is.

Neuro-optometria

Fabrizio Bonci rendelése

Szakorvosaink és diplomás optometrista szakembereink célja, hogy a nehézségekkel küzdő emberek is visszanyerhessék a teljesség érzetét. Bármilyen neurológiai eredetű problémát kezelésbe veszünk. A vizsgálatok és a megfelelő kezelés megtalálása után számtalan korrekció közül lehet választani. Megbízható személyre szabott segítségért fordulj hozzánk, mi pedig örömmel segítünk!