stroke miatt fellépő látásprobléma vizsgálata

A stroke igazán veszélyes, és legtöbbször csak azonnali beavatkozással lehet megmenteni a beteg életét, valamint megóvni attól, hogy több károsodást szenvedjen. Az esetek mintegy 66%-ánál fordul elő valamilyen stroke miatt fellépő látásprobléma, – írásunkban ezeket vesszük sorra.

A szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések után, a stroket harmadikként szerepel  az elhalálozásokért leggyakrabban okolható problémák listáján. Ami pedig a maradandó károsodásokat illeti, sajnos a stroke élen jár. Beszélhetünk ischemiás vagyis vértelen, ezen belül trombózisos vagy embóliás, valamint vérzéses stroke-ról. Ez utóbbit más néven agyvérzésként is ismerhetjük, és kijelenthető, hogy ez a stroke legsúlyosabb formája.

Stroke miatt fellépő látásproblémák

A legújabb nemzetközi tanulmányok szerint a stroke-on átesett betegek mintegy 66%-ánál fordul elő valamilyen látási probléma, ami befolyásolja mindennapi életüket. Amennyiben az agy bármely vizuális területét érinti a stroke, az eredményezhet centrális és perifériás látáskárosodást, de előidézheti a szemmozgás hiányát, valamint a vizuális észlelés és egyéb vizuális képességek diszfunkcióival kapcsolatos tüneteit. Nem ritka, hogy a stroke roham után az érintettek homályosan látnak, esetleg kettős- vagy zavaros látást észlelnek. Ugyancsak előfordulhatnak olvasási nehézségek, ahogy a látótér elvesztésére is van esély. Sok esetben ezek a páciensek rendkívül érzékenyek az erős fényre, nehezebben ismernek fel tárgyakat vagy embereket, és akár problémáik lehetnek az egyensúlyozás terén is.

Rehabilitáció a látási zavarok javítására

A fizikai és egyéb rehabilitációs kezelések mellett nagyon fontos a vizuális terápia megkezdése is a legtöbb esetben. Azt, hogy pontosan az adott betegnek milyen egyénre szabott vizuális rehabilitációra van szüksége, egy kifejezetten erre szakosodott specialista tudja meghatározni. Ezt a kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni a javulás érdekében. A neuro-optometriában jártas szakember segít abban, hogy a stroke túlélője új módszereket tanuljon meg a különböző feladatok elvégzéséhez. Ezzel a fennmaradó károsodásokat és fogyatékosságokat meg lehet kerülni, illetve kompenzálni lehet őket. Ehhez természetesen különböző szemészeti eszközök is szükségesek, mint például a prizmás lencse.

A teljesen személyre szabott lencsék segítenek kijavítani a fénytörési hibákat, ezzel tisztábbá és kényelmesebbé teszik a páciens látását. A színes lencsék – mint például a világoskék, a barna, a lila vagy a rózsaszín – tükröződésmentes réteggel blokkolják a fényt, akár fényre sötétedő változatban, hogy a fényérzékenység csökkentésével biztosítsanak komfortos látást a stroke-on átesett betegek számára.

Különböző megoldások különböző problémákra

A prizmás lencséket általában kettős látással szenvedő pácienseknél alkalmazzák kompenzációs kezelésként. Az úgynevezett „Yoked Prisms” – vagyis igás prizmás – speciális lencséket a neurológiai betegek terápiájában használják. Ezek a lencsék segítik a páciens vizuális térérzékelését, súlyáthelyezését, valamint javítják a testtartást és az egyensúlyt is. A vizuális rehabilitáció területén ezen felül horizontális Yoked prizmákat használunk az olyan problémák kezeléséhez, mint például a középvonali eltolódás, a homonim hemianopsia – amikor a beteg a vizuális mező egyik oldalát érzékeli csak -, valamint az egyoldalú térbeli figyelemzavar.

A nystagmus egy olyan rendellenesség, melynél fellép a szemek ritmikus, ide-oda rezgő, akaratlan mozgása, ami gyakran fejfordításkor jön elő. Az igás prizmák az ilyen páciensek számára lehetővé teszik, hogy egyenesebben tartsák a fejüket, enyhítve ezzel a jövőbeli gerincproblémákat is.

Binazális elzáródás esetén a látótér orr melletti területe mindkét szem elől zárva van. A mindkét szem által látható részek blokkolásával csökkenthető a vizuális stressz, mely a kettős látás, valamint a két szem együtt látásának harcát jelentené.

A vizuális látás terápia lényege

A neuro-optometrikus rehabilitáció teljesen egyénre szabott kezelésekkel és eszközökkel segíti azokat a betegeket, akik valamilyen fizikai fogyatékosság, esetleg traumás agyi-, vagy egyéb neurológiai sérülések, illetve károsodások követeztében valamilyen látáshiányban szenvednek.

Összefoglalva: vizuális, észlelési és motoros rendellenességek – beleértve az egyensúlyozással kapcsolatos zavarok – rehabilitációját jelenti. A foglalkozások általában 30-45 percesek, heti vagy akár kéthetenkénti rendszerességgel. Körülbelül minden 8.-10. héten születik egy kiértékelés, melyből pontosan láthatjuk, mennyi fejlődés és előrehaladás figyelhető meg az elmúlt időszakban.

Neuro-optometria

Fabrizio Bonci rendelése

Szakorvosaink és diplomás optometrista szakembereink célja, hogy a nehézségekkel küzdő emberek is visszanyerhessék a teljesség érzetét. Bármilyen neurológiai eredetű problémát kezelésbe veszünk. A vizsgálatok és a megfelelő kezelés megtalálása után számtalan korrekció közül lehet választani. Megbízható személyre szabott segítségért fordulj hozzánk, mi pedig örömmel segítünk!