Vörös szem


 1. Az egészséges emberi szem kötőhártyája halvány. Kóros körülményekre a szemet nagyrészt beborító kötőhártya vérbőséggel reagál, az emberi szem vörössé válik. A vörös szem többféle lehet, és jellegének felismerése igen fontos. Az egyszerű megtekintés és a panaszok minősége lehetővé teszi annak felismerését, hogy csak enyhe irritációról, a kötőhártya gyulladásáról, vagy a szemgolyó mélyebb szöveteinek esetleg igen súlyos kimenetelű megbetegedéséről van-e szó.
 2. Enyhe irritáció, száraz szem: különösen a légkondicionált helyiségben dolgozók, kontaktlencsét viselők, számítógép előtt dolgozók a veszélyeztetettek, akiknek estére érágassá válhat a kötőhártyájuk. A légkondicionáló és a kontaktlencse szárítja a szemet. A számítógép előtt dolgozók gyakran munkájukba merülve elfelejtenek pislogni, a szemükben szúró érzésről, homokszerű idegentest érzésről panaszkodnak. Irritáció léphet fel poros, füstös körülmények között, vagy napsugárzásnak kitett szemeken, de az uszodák vize utáni kötőhártya érágasság nagy része is ebbe a csoportba tartozik. Ezekben az esetekben a panaszok enyhítésére, a szemfelszín védelmére, vagy a kontaktlencse nedvesítésére szükség szerint műkönny használata javasolt. A kontaktlencsékre nem cseppenthető mindegyik műkönny mely a patikákban kapható, mert a konzerválószerek a lencsék elszíneződését okozhatják, felszaporodva a lencse anyagában a hámréteg toxikus bántalmát okozhatják. Vannak azonban tartósítószer nélküli, egyszer használatos, vagy kifejezetten kontaktlencse gyártó cégek által ajánlott nedvesítő cseppek, melyek biztonsággal alkalmazhatóak.
 3. A kötőhártya gyulladásokat mindig kifejezett szubjektív tünetek kísérik: égés, szúrás, idegentest érzés, viszketés, könnyezés. A kötőhártya gyulladások legáltalánosabb objektív tünete a kötőhártya vérbősége. A belövelltség oka a kötőhártya ereinek kitágulása, a nyugalomban zárt erek megnyílása. A kötőhártya gyulladások (conjunctivitisek) lefolyásukat tekintve lehetnek akutak és krónikusak. Leggyakrabban baktériumok és vírus okozhatja.
  • A baktérium okozta gyulladásokat gennyes váladékozás kíséri. A váladék a szemben meggyűlhet, alvás közben a szemrésben marad a szempillákra tapadva, reggelre a szem beragadását, csipásodását okozva.
  • A vírusos kötőhártya gyulladás jellegzetesen a szemhéjakat belülről bélelő, kötőhártya vérbősége jellemzi. Igen jellegzetes a belső zug duzzanata, vörössége. Sok esetben a fül előtti nyirokcsomók duzzanatát tapintani tudjuk. Lappangási ideje tíz nap körül van, fertőző. Gyakran bakteriális felülfertőződés kíséri az immunrendszer gyengesége miatt.
 4. Az allergiás kötőhártya gyulladás nagyon gyakori betegség. Leggyakrabban szezonális allergiás megbetegedéssel találkozunk, mely heves viszketéssel, könnyezéssel jár, és mindkét szemet érinti. A tavasz végi, nyári hónapokban jelentkezik. Kiváltói környezeti allergének: növényi pollenek, gombák. Legjellegzetesebb tünetei a szemhéji duzzanat, a kötőhártya vizenyője, a szemhéjat bélelő kötőhártya papillaris kiemelkedései és enyhe vérbőség. Általános tünetei a kísérő rhinitis jelei: az orrfolyás, garatviszketés, tüsszögés.
 5. A kötőhártya bevérzés, vagy suffusio görcsös köhögés, erős hasprés, vagy a szem megdörzsölése után keletkező, a betegnek rendszerint nagy riadalmat okozó, de teljesen ártalmatlan és fájdalommal nem járó elváltozás.
 6. A szaruhártya gyulladása (keratitis), melyet okozhat baktérium, vírus, gomba. Gyakran társul autoimmun betegségekhez. Tünetei komolyabbak: fájdalommal, fényérzékenységgel, könnyezéssel járnak. A szaruhártyán a beteg terület átlátszósága csökken, vagy teljesen elvész. Ha a folyamat mélyebbre terjed a szaruhártya állományában heget hagyhat vissza. Míg a széli részeken gyakorlatilag jelentéktelen homállyal gyógyul, a szaruhártya centrumában, az optikai zónában keletkezett heg súlyos látásromlást okozhat.
 7. Erős fájdalommal, fénykerüléssel, látáscsökkenéssel jár a szivárványhártya gyulladása. Az oka gyakran immunológiai. Kiválthatják baktériumok, vírusok, immun-komplexek, de mintegy 50%-ban ismeretlen marad.
 8. A vörös szem elkülönítő diagnózisában igen fontos szerepet játszik a glaukómás roham felismerése és kezelése. Az igen magas szemnyomás csaknem tűrhetetlen fájdalommal, a szem körüli csontokról a fejtetőre kisugárzó fejfájással járhat. A betegeket hányinger, hányás gyötri. Látásuk nagyon megromlik, mivel a magas szemnyomás a szaruhártyába csarnokvizet présel, amitől megvastagszik. Szintén emiatt a beteg a fényforrás körül szivárványszínű karikákat láthat. A szem deszka kemény tapintatú. Ha a roham sokáig tart (12-24 óra), visszafordíthatatlan elváltozásokhoz vezethet. A magas nyomás következménye a látóideg károsodása, az idegrostok pusztulása, ami látótér kieséshez, a szem megvakulásához vezet.